Vychutnejte si radost z vlastní úrody!


V půlce léta nastává dlouho očekávaný čas, kdy se konečně můžeme na zahradě radovat z výsledků své usilovné práce. Dozrávají rajčata, okurky, cibule a další vypěstovaná zelenina. Kdy je otrhat a jak je uskladnit, abychom z nich měli co nejvíce užitku?

zelenina v bedÏnce_85742191Rajčata do zimy nechtějí

Děti potěší, když budou moct na zahradě natrhat vlastní rajčátka z keříku. Těm nejmenším ale nejprve vysvětlete, jak poznají ta správně uzrálá – musí být pevná a stejnoměrně sytě červená. A hned je také poučte, proč nemůžou jíst nezralá zelená rajčata – ta totiž obsahují dvě pro lidské tělo škodlivé toxické látky – solanin a tomatin – které se odbourávají až při dozrávání.
Kam s nimi
Mnoho lidí dělá chybu, když čerstvě utržená rajčata hned uloží do chladničky. Naopak vyhrává ten, kdo má spíž nebo komoru, kde se teploty pohybují kolem 15 °C. Jen tak si rajčata zachovají svoji typickou chuť, která je zásadně odlišuje od těch kupovaných.
Rajčatům se bude nejlépe dařit, když je vyskládáte v jedné vrstvě na slámu do dřevěných bedýnek. Choďte je ale kontrolovat, abyste včas zasáhli, kdyby je napadla plíseň nebo jiná choroba.
Náš tip
Pokud vám na konci léta zůstanou na keřících nedozrálé plody, poraďte si s nimi jako rodilí Italové! Vytrhněte celou rostlinu i s kořeny a zavěste ji někde v místnosti ke stropu. Do jejich blízkosti můžete navíc pověsit síťku s několika jablky. Ta totiž obsahují etylen, látku, která napomáhá rychlejšímu dozrávání ovoce i zeleniny.

Okurky mají rády chlad a tmu

Ať už jste na jaře vysadili okurky určené k nakládání, nebo klasické hadovky, uprostřed léta začínají jejich pravé žně – plody rychle dozrávají a je důležité je taky průběžně sklízet. Pokud byste totiž nechali zralé plody na rostlinách příliš dlouho, nedorostly by už další mladé výhony.
Nakladačky jsou připravené ke sklizni, když dosáhnou délky 3 až 7 cm, “salátovky” (hadovky) mívají kolem 15 až 25 cm – musejí být hladké, tuhé a s pevně napjatou slupkou.
Kam s nimi
Sklizené okurky na světle rychle žloutnou, proto je hned očistěte od zbytků země a pak přemístěte na chladnější tmavé místo – nejlépe do sklepa, kde budou teploty dosahovat maximálně 10 °C.
Náš tip
Abyste si rostliny nepoškodili, plody neodtrhávejte rukama, ale odstřihněte je nůžkami.

Rozmarná cibule

Už od července můžete sklízet cibule vypěstované ze sazečky, v srpnu pak cibule z přímého výsevu. Nemějte obavy, když vám nať začne usychat a polehávat. Tak to má být – cibule je původně stepní rostlina, která nejprve potřebuje vláhu, ale v době dozrávání uvítá naopak sucho. Proto ji už nezalévejte a počkejte si, až bude celá nať suchá a cibule získá zlatavě-hnědou slupku, jen u krčku zůstane zelená.
Kam s ní
Když cibule vytáhnete ze země, nať neulamujte. To můžete udělat až tak po měsíci. Pak cibule svažte asi po 10 až 15 kusech a zavěste je na vzdušné a chladné místo, třeba na půdu pod střechu.
Náš tip
Pro uskladnění se nejlépe hodí cibule z přímého výsevu. Pokud naopak chcete mít brzy na jaře mladou cibulku se zelenou natí, vysázejte si od poloviny srpna do začátku září tzv. ozimovou cibuli.

Zjistili jsme

Cukety se sklízejí mladé ve velikosti do 20 cm. Tehdy jsou nejchutnější a mají výraznou máslovou chuť.
Cukrový hrách je většinou třeba sklidit už po půlce července, kdy jsou lusky s dosud malými hrášky uvnitř nejkřehčí.
Česneky paličáky (mají pravidelně uspořádané stroužky) v době, kdy jim zbývá asi pět dužnatých listů.
Česneky nepaličáky (mají nepravidelně uspořádané stroužky) bychom měli sklízet v době, kdy má asi polovina rostlin polehlou nať.
Fazolové lusky bychom měli sklízet v době, kdy se dá lusk snadno rozlomit, nevyčuhují z něj vlákna a nejsou příliš vidět obrysy zrajících semen.
Kořenová zelenina vám nejlépe vydrží, pokud ji zbavíte natí a zapíchnete ji kořeny do písčitého lůžka v přepravce umístěné v suchém sklepě. Některé druhy zeleniny přetrvají v dobrém stavu na záhonech a zvládnou i lehčí mrazíky, pokud je shora přikryjete vrstvou slámy.
Papriky musí být při sklizni dobře vyzrálé – čím sytější bude jejich barva, tím budou sladší.

Další tipy a rady pro uchovávání zeleniny, ovoce a dalších potravin zde.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*