Encyklopedie potravin: Vejce a vaječné výrobky

V kuchyni

Jak jsme si již řekli, vejce jsou velice výživnou potravinou a díky své mnohostrannosti z hlediska možných úprav, mají zároveň i všestrannou využitelnost. Lze je použít jak do sladkých pokrmů, tak do slaných úprav, často přímo do hlavních chodů. Můžeme je použít při pečení, na zahušťování polévek či omáček, k obalování, ale třeba i na polévání pokrmů, na zjemnění chuti výsledného pokrmu, ale například i na vytvoření sněhového základu. Připravují se jak vařená, ztracená, zapékaná, smažená, tak i jako nakládaná. Při pokynech v receptech se vždy řídíme požadovanou velikostí vejce (je-li stanovena), například jedno velké vejce lze nahradit dvěma malými apod.

Co se týče sněhu z bílku, velice si usnadníme práci, pokud necháme vejce ohřát na pokojovou teplotu, vhodnější je také použít vejce stará minimálně tři dny. Vždy je dobré dbát na to, aby v bílku nezůstalo ani trochu žloutku, který nám může naši snahu o vyšlehání bílku značně zkomplikovat. To samé se týká i možné nežádoucí příměsi tuku či soli, někdy stačí i jen znečištěné kuchyňské náčiní. Naopak, pokud potřebujeme bílek zpevnit, pomůže nám mírné přikyselení, snáze pak nabude na objemu. Naopak ke zjemnění nám pomůže cukr. Jak cukr, tak kyselou příměs ale lze přidat až ve chvíli, kdy bílek začíná tvořit pěnu. Opatrní bychom měli být též, abychom bílek nepřešlehali, poté se z něho ve větší míře dostane vzduch, není nadýchaný a začne vysychat.

1 2 29

0 thoughts on “Vejce a vaječné výrobky

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    *