Zelné šlíšky

Zelné šlíšky

Zelí patřilo odjakživa na jižní Moravě k těm druhům zeleniny, které se objevovaly na kuchyňských stolech i několikrát do týdne. Nejlepší pověst mělo to z Komárova, Modřic nebo Líšně. Hlávky zelí nosily, spolu s ostatní zeleninou, ženy v nůších na zádech na tržiště, kde pak hlasitě upozorňovaly na kvality právě toho svého – nejlepšího.
Zelné závitky s kozím sýrem

Zelné závitky s kozím sýrem

Hlávkové zelí, které je dnes běžně k dostání v obchodech, bylo vyšlechtěno z brukve zelné a pěstuje se už od dob prvních Římanů. O jeho rozšíření do střední a jižní Evropy se ve středověku zasloužila i severoněmecká obchodní společnost Hansa, pro kterou zelí představovalo důležitý vývozní artikl. Také mořeplavci vozili na lodích sudy s kysaným zelím. Dnes bychom řekli, že sloužilo jako „doplněk stravy“, který jim při dlouhých plavbách zajišťoval pravidelný přísun vitaminů a chránil je tak před obávanými kurdějemi – onemocněním způsobeným nedostatkem vitaminu C.
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Tento základní recept na mléčně kvašené zelí si můžete upravit a přidat do zelí feferonky, zeleninu, koření... V ledničce vydrží vykvašené zelí měsíc.