Tarte tatin s hruškami a gorgonzolou

Tarte tatin s hruškami a gorgonzolou

Tarte tatin, čili obrácený koláč, patří snad k nejznámějším francouzským koláčům. Jeho vznik je přisuzován sestrám Tatinovým, kdy jedna z nich zapomněla dát pod jablka těsto. Vyřešila to tak, že jablka těstem přikryla. Jedná se tedy v podstatě o obrácený koláč. Na jeho přípravu můžeme použít v podstatě jakékoli ovoce, dokonce jej můžeme připravit i naslano. Jakvkuchyni.cz přináší recept se skvělou chuťovou kombinací hrušek a sýra s modrou plísní. Jak na to?
Dýňová zmrzlina

Dýňová zmrzlina

Méně tradiční zmrzlina s podmanivou podzimní chutí. I když by se mohlo zdát, že už je na zmrzlinu zima, dá se jíst celý rok. I když se nejedná o zmrzlinu úplně v pravém slova smyslu, protože ta se připravuje z vajíček, je tento recept velmi jednoduchý a zmrzlinu lze díky němu připravit během několika minut. Její chuť vynikne i díky směsi dýňového koření nebo javorovému sirupu. Posypat ji lze klidně i praženými oříšky nebo dýňovými semínky. K její výrobě navíc nepotřebujete ani zmrzlinovač.
Kuřecí řízečky s dýňovo-jablečnou omáčkou

Kuřecí řízečky s dýňovo-jablečnou omáčkou

Řízky patří k snad největší klasice v naší kuchyni. A možná i proto jej dokážeme připravit na mnoho způsobů. Inspirujte se na Jakvkuchyni.cz receptem, ve kterém je klasický trojobal doplněn chutěmi italských bylinek a parmazánu. Šťavnatost řízky získají díky pikantní a nasládlé omáčce z jablek a dýně. Jak na to?
Domažlický houbovec

Domažlický houbovec

Češi jsou národem houbařů a v letních měsících jsou naše lesy plné rozmanitých hub. Pokud vás již omrzela klasická praženice a hledáte novou inspiraci, vyzkoušejte tento recept. Kořeněné brambory a houby, zalité vaječnou směsí – takový je tradiční houbovec z jižních Čech.
Buddha bowl s falafelem

Buddha bowl s falafelem

Buddha bowl bychom mohli nazvat “miskou plnou hojnosti”. Většinou se jedná o vegetariánské jídlo, které je dokonale vyvážené a barevné. Miska je vždy sestavena tak, aby obsahovala čerstvou sezónní a listovou zeleninu, zdravé tuky a obiloviny nebo luštěniny či protein. Díky tomu tělo dostane mnoho vitamínů a minerálů. Na závěr vše zalijeme dresinkem, posypeme oříšky, semínky nebo bylinkami. Buddhovy misky jsou krásně barevné a pokaždé mohou vypadat a samozřejmě i chutnat jinak. Jakvkuchyni.cz přináší recept na Buddha bowl s falafelem. Jak na to?
Polenta se špenátem a rajčaty

Polenta se špenátem a rajčaty

Polentou se nazývá kukuřičná kaše. Ta se s oblibou připravuje především v severní Itálii a zemích jihovýchodní Evropy. Podává se zde jako příloha k dušeným jídlům a k ragú. Zkuste si s Jakvkuchyni.cz připravit variantu bez masa se špenátem a sušenými rajčaty, což může být skvělou variantou rychlé večeře. Příprava nezabere víc než půl hodinky. Pokrm můžeme podávat teplý zapečený, ale výborný je i za studena, třeba s čerstvým salátem. Jak na to?
Květákové rizoto

Svěží květákové rizoto se zeleným chřestem a parmazánem

Chřestová sezóna je v plném proudu. V tomto svěžím receptu si připravíme rizoto se zeleným chřestem. Místo klasické rýže však použijeme rýži připravenou z květáku. Chuť můžeme zjemnit omáčkou ze smetany a parmazánu. Nakonec vás mile překvapí, že si skvěle pochutnáte i bez špetky cukru!
Burek se sýrem

Burek se sýrem

Burek je tradičním pokrmem turecké a balkánské kuchyně a v případě, že rádi objevujete nové chutě, je pro vás burek tím pravým.. Připravuje se z tenkého listového těsta známého jako filo. Plní se především sýrem feta, ale i mletým masem nebo zeleninou. Je vynikající teplý i podávaný za studena se salátem. V balkánských kuchyních se často podává jako osvěžující svačina spolu s bílým jogurtem, nebo jogurtovým nápojem ajranem.
Ramen

Ramen – tradiční japonský vývar

Ramen je vydatná polévka založená na vývaru a nudlích, která původně pochází z Japonska, ale stala se velmi oblíbenou i v řadě dalších asijských zemí, až nakonec okouzlila celý svět Klasický ramen jsou nudle zalité silným vývarem a doplněné vepřovým masem, čajovým vejcem a dalšími přísadami, jako jsou houby, mořské řasy, sójová omáčka, miso atd. Ramen ale může být i kuřecí, hovězí a nebo zcela vegetariánský. Jak si jej připravit doma?
Chai Latte

Chai Latte

Chai Latte patří mezi nápoje s velmi intenzivní chutí, který k nám doputoval až z daleké Indie. Výraznou chuť černého čaje podtrhuje silná chuť exotického koření a mléka. V chuti chai latte můžeme cítit zázvor, hřebíček, kardamom, šafrán, skořici i pomerančovou kůru. Koření si můžeme namíchat sami, nicméně můžeme zakoupit už i předem připravenou směs na tento nápoj. Aby všechny chutě lépe vynikly, přidává se do nápoje mléko a podle chuti med nebo cukr.
Matcha latte

Matcha latte

Už jste slyšeli, nebo ochutnali čaj matcha? Původně pochází z Japonska, kde roste na polích. Díky speciální technice pěstování k němu pronikne pouze 10 % slunečního světla. Díky tomu rostlina produkuje chlorofyl, čímž jeho nedostatek kompenzuje. Díky tomu je také bohatá na aminokyseliny. Samotnou výrobu si pak každý farmář hájí jako své tajemství. Poznejte kouzlo matcha latte a zkuste si ho připravit podle receptu Jakvkuchyni.cz!