Oblíbený a osvěžující salát Coleslaw (čtěte kólsló) pochází z Holandska, kde se připravoval ze spařeného zelí, mrkve a cibule. Tento salát Holanďané nazývali výstižně “koolsalade” (v překladu zelný salát). Název coleslaw vznikl až poté, co holandští přistěhovalci dorazili do Ameriky. V dnešní době existuje na jeho přípravu mnoho receptů, vždy ale platí, že je jednoduchý, rychlý a na jeho přípravu vám postačí pouze pár základních surovin.
Suroviny: sůl
Znáte někoho, kdo nikdy neochutnal paštiku? Neobejde se bez ní snad žádný školní výlet, čundr nebo dovolená pod stanem.
Málokdo ovšem ví, že je tato pochoutka považována v mnoha zemích za vrchol gastronomie.
Pokud přemýšlíte, jak vzniklo slovo paštika, musíte zabrousit do italské kuchyně. Slovo paštika totiž pochází původně z italského označení těsto, tedy „pasta“.
Pita, arabský nebo libanonský chléb – to jsou názvy pro oblíbené pečivo. Tento tradiční pšeničný chleba ve tvaru placky je nedílnou součástí středozemní kuchyně. Pita je výborná příloha k různým druhům jídel a přitom je její příprava tak jednoduchá.
Ovesné vločky – jen málokterá potravina dodá tělu tolik energie a na poměrně dlouhou dobu. Ovesné vločky také obsahují spoustu cenných látek, proto se hodí pro přípravu zdravých pokrmů. Ochutnáte-li naše pečené vločky s kokosem a ovocem, už nejspíš nebudete chtít snídat nic jiného!
Nasolování a nakládání do soli je jedním z tradičních způsobů konzervace. Díky bylinkám získá losos nebo třeba maso zajímavou decentní chuť.
Dejte šanci pohance. Její výrazná chuť bude tvořit skvělý kontrast ke sladké marmeládě. A navíc je plná rutinu, což ocení vaše cévy.
Noky s houbami a tymiánem jsou typické pro severní Itálii. Pomalu se zabydlují i v českých kuchyních. Jejich příprava je náročnější, ale když zvolíte kvalitní suroviny, budete mít gnocchi jako z italské restaurace!
Jednoduchá a výborná polévka, která se na Vysočině často podávala k snídani.
Jsou alternativou klasických koblih, kterou můžete připravit třeba jako chuťově zajímavý nedělní dezert.
Návštěvu můžete překvapit třeba smaženými artyčoky obalovanými v těstíčku. Podávejte je k pivu či vínu.
Tato polévka je jedním z nejpopulárnějších thajských jídel. Kokosové mléko, citronovou trávu a koriandr dnes už běžně seženete v asijských obchodech.











