Nalaďte se na léto strávené u moře a upečte si pravou italskou delikatesu – focacciu.
Focaccia je druh pšeničného chleba, který má v Itálii dlouholetou tradici. Na její přípravu vám postačí pouze tři základní suroviny – mouka, voda a kvasnice. Díky těmto nenáročným surovinám se jí kdysi přezdívalo „chléb chudých“. Dnes je focaccia oblíbenou pochoutkou ve všech italských restauracích a domácnostech.
Suroviny: sůl
Oblíbený a osvěžující salát Coleslaw (čtěte kólsló) pochází z Holandska, kde se připravoval ze spařeného zelí, mrkve a cibule. Tento salát Holanďané nazývali výstižně “koolsalade” (v překladu zelný salát). Název coleslaw vznikl až poté, co holandští přistěhovalci dorazili do Ameriky. V dnešní době existuje na jeho přípravu mnoho receptů, vždy ale platí, že je jednoduchý, rychlý a na jeho přípravu vám postačí pouze pár základních surovin.
Znáte někoho, kdo nikdy neochutnal paštiku? Neobejde se bez ní snad žádný školní výlet, čundr nebo dovolená pod stanem.
Málokdo ovšem ví, že je tato pochoutka považována v mnoha zemích za vrchol gastronomie.
Pokud přemýšlíte, jak vzniklo slovo paštika, musíte zabrousit do italské kuchyně. Slovo paštika totiž pochází původně z italského označení těsto, tedy „pasta“.
Pita, arabský nebo libanonský chléb – to jsou názvy pro oblíbené pečivo. Tento tradiční pšeničný chleba ve tvaru placky je nedílnou součástí středozemní kuchyně. Pita je výborná příloha k různým druhům jídel a přitom je její příprava tak jednoduchá.
Ovesné vločky – jen málokterá potravina dodá tělu tolik energie a na poměrně dlouhou dobu. Ovesné vločky také obsahují spoustu cenných látek, proto se hodí pro přípravu zdravých pokrmů. Ochutnáte-li naše pečené vločky s kokosem a ovocem, už nejspíš nebudete chtít snídat nic jiného!
Nasolování a nakládání do soli je jedním z tradičních způsobů konzervace. Díky bylinkám získá losos nebo třeba maso zajímavou decentní chuť.
Dejte šanci pohance. Její výrazná chuť bude tvořit skvělý kontrast ke sladké marmeládě. A navíc je plná rutinu, což ocení vaše cévy.
Noky s houbami a tymiánem jsou typické pro severní Itálii. Pomalu se zabydlují i v českých kuchyních. Jejich příprava je náročnější, ale když zvolíte kvalitní suroviny, budete mít gnocchi jako z italské restaurace!
Jednoduchá a výborná polévka, která se na Vysočině často podávala k snídani.
Jsou alternativou klasických koblih, kterou můžete připravit třeba jako chuťově zajímavý nedělní dezert.
Návštěvu můžete překvapit třeba smaženými artyčoky obalovanými v těstíčku. Podávejte je k pivu či vínu.