Reportáž z farmářských trhů: Pečivo a jeho role v našem jídelníčku


Mezi pečivo řadíme všechny výrobky, které se pečou. Pečivo obecně (a tedy i chléb) se dá rozdělit na kynuté a nekynuté. Nekynuté pečivo dodnes dominuje v arabské a indické kuchyni.
Patří tam tedy také například palačinky, lívance, piškoty, bramborové placky nebo různé zákusky a dorty, které jsou samostatnou kapitolou, a jejich výrobců je dnes již celá řada.

IMG_2914 aNejstarším známým pečivem, je chléb (hovorově chleba). Jeho existenci lze, dle dosud známých historických pramenů, doložit již v době 10 000 let před naším letopočtem.
Vývoj pečení chleba ovlivňovala dostupnost surovin, společenské a kulturní zvyklosti, způsob stravování a možnosti uchovávání potravin.
Kváskový chleba, tak jak jej známe dnes, je součástí našich jídelníčků kratší dobu. První zmínky datují archeologové před 4000 lety do starého Egypta. Pečivo patřilo, a dodnes patří, mezi základní potraviny a život bez něj si dovedeme těžko představit.

Zajímavosti: Přibližně ze stejné doby, kdy se objevil kvasnicový chléb, pochází i základy vaření piva.  Chléb byl určen v minulosti pouze bohatým a privilegovaným osobám.

Proč pečivo nakupovat na trhu?

Chléb i další pečivo patří jednoznačně k nejvyhledávanějším produktům na farmářských trzích. Důvodů je hned několik – především je to kvalita a pestrost nabídky. Ručně vyráběné výrobky lákají svou vůní, mají výborné chuťové vlastnosti, jsou vždy čerstvé a každý výrobce má několik svých jedinečných osvědčených receptů, které jinde prostě neseženete. Příkladem je chléb s kopřivou zastoupený v nabídce na předvelikonočních farmářských trhů. Velmi oblíbené je vánoční pečivo, které si můžete vybrat a objednat dle vlastních požadavků.
Výrobci se v současnosti také vrací ke starým a osvědčeným recepturám. V minulosti se do těsta také začala přidávat různá semena, ovoce nebo bylinky. Dnešní pestrá nabídka pečiva různých příchutí je inspirována starými recepturami a těší se čím dál větší oblibě. Velmi oblíbený je zejména kváskový chléb.

Výrobci a prodejci pečiva na trzích se od těch běžných liší také tím, že vše zpracovávají ručně. Někteří z nich používají mouku mletou na kameni, k dochucení pečiva používají minimum soli. Mezi nejoblíbenější výrobky na trhu patří housky a žemle, kynuté koláče a skořicové šneky, buchty a koláče, včetně známých frgálů.
Můžete si vybrat tradiční zákusky a dorty, jako například velmi oblíbené věnečky a větrníky, kokosky, medovníky, ale i ty, které mají svou tradici jinde – mrkvové dorty, brownies, banánové dorty, cup cakes a nepřeberné množství dalších.

IMG_2940 a IMG_2959 a

Trend současnosti: kváskový chleba… Zvládnete jej upéct doma!

Základem pro výrobu chleba v našich podmínkách je kvalitní mouka a kvásek.

Kváskový chléb je rozhodně jedním z hlavních taháků sortimentu pekařů na farmářských trzích. Těsto připravené z kvásku totiž potřebuje více času ke kynutí, proto také většina velkovýrobců sáhne při výrobě po droždí, a tím celou přípravu urychlí.
Zajímavost: Kvasinky obsažené v droždí potřebují ke svému rozmnožování cukr.

Kvásek je přirozenou metodou „kypření“ těsta a vzniká smícháním celozrnné žitné mouky a vody. Díky vlastnostem žita a přítomnosti mikroorganizmů začne směs za pokojové teploty kvasit, sacharidy se začnou rozkládat na oxid uhličitý a tyto bublinky těsto kypří a dodávají mu typickou nakyslou chuť a vůni.
Kváskový chléb si můžete vyrobit i sami (recept zde). Pokud jste odhodlaní pustit se do pečení kváskového chleba, ale neumíte si kvásek zatím sami připravit, máme pro Vás radu… Pro kvásek se totiž můžete vydat k sousedovi!

Pomůže Vám kvásková mapa (zde - http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html)

Kváskové těsto se používá i na výrobu koláčků a sladkého pečiva.

Je libo pečivo bezlepkové nebo raw? Farmářské trhy jsou rájem specialit!

Bezlepkové pečivo je jedním z velmi oblíbených a vyhledávaných produktů. Výrobci se přizpůsobili IMG_3180 apožadavkům a potřebám spotřebitelů, a tak se bezlepkové pečivo stalo běžnou součástí nabídky farmářských trhů. Více o lepku zde.

Zajímavostí je i tepelně nezpracované „pečivo“ – tzv. raw. V nabídce farmářských trhů najdete chléb, ale i celou řadu krekrů různého složení i příchutí (základ často tvoří různá semínka a řepa, zelí, ořechy, olivy a další).
Velmi populární jsou sladkosti v podobě raw verze rafaela, bounty, fidorky, malinových, čokoládových a jiných dortů, jejichž korpus je nepečený a skládá se z různých rozemletých ingrediencí (ořechů, nepraženého kakaa, arašídového másla apod.).

Jak uchovávat pečivo?

Pečivo, pokud možno, kupujeme vždy čerstvé. O tom, jak uchovávat pečivo v domácnosti, se stále vedou diskuze.
K uchovávání chleba prodejci doporučují utěrku nebo plátěný sáček, nikdy ho nedáváme do igelitového sáčku, který je ideálním prostředím pro vznik plísní.
Správně zabalený chléb vydrží i několik dní. Konzumovat můžeme také tvrdnoucí pečivo, které můžeme po zapečení sníst.
Další známou možností pro uchovávání chleba je jeho zamražení. Více o správném skladování pečiva najdete zde.

Pokud se nám nepodaří pečivo zkonzumovat včas, jeho zbytky můžeme třídit do bioodpadu nebo na kompost.

Tags: , , ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*