Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát se obejde bez majonézy, ale je krásně vláčný díky vývaru. Podává se v každé vídeňské hospodě a restauraci jako příloha. Vyzkoušejte jej k tradičnímu řízku nebo jen tak, jako lehkou večeři.
Vídeňský bramborový salát se obejde bez majonézy, ale je krásně vláčný díky vývaru. Podává se v každé vídeňské hospodě a restauraci jako příloha. Vyzkoušejte jej k tradičnímu řízku nebo jen tak, jako lehkou večeři.
Porce
4 porce
Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
15 minut
Suroviny
    brambor 500g varný typ A
    šalotka 1ks
    vinný ocet 1lžíce
    rostlinný olej 5lžíce
    pažitka 1hrst
Pokyny
  1. Brambory očistěte a v celku je uvařte ve slupce. Průběh vaření dobře hlídejte – brambory by měly zůstat pevné.
  2. Zatímco se vaří brambory, připravte si ostatní ingredience. Pažitku nasekejte nadrobno. Díky pažitce je salát osvěžují a vypadá krásně čerstvě.
  3. Cibuli pokrájejte na kolečka. Místo obyčejné bílé jsme použili fialovou, která je jemnější. Stejně dobrou variantou může být řecká cibule. Cibuli zalijte lžící vinného octa. Nejlepší je estragonový, ale můžete použít i obyčejný hnědý. Osolte ji a promíchejte. Cibule takto nasákne octem a solí, díky kterému bude křehká. Tyto přípravné práce zkuste zvládnout co nejdříve, abyste mohli zpracovat brambory ještě zatepla.
  4. Uvařené brambory oloupejte a ještě horké je nakrájejte na kolečka o šířce 1 cm. Nebojte se a zpracujte ještě horké brambory. Čím dříve je zpracujete a zalijete vývarem, tím lépe jej vstřebají.
  5. Brambory rychle promíchejte s olejem, šalotkou a vývarem. Množství vývaru je závislé na množství škrobu obsaženém v bramborách. Vývar tedy přidávejte postupně.
  6. Nakonec přidejte nasekanou pažitku, salát osolte a přidejte pepř. Čím kvalitnější ingredience použijete, tím lepší bude výsledek. To platí i pro pepř (nejlepší je čerstvě umletý) a pro sůl, která by měla být ideálně mořská.
  7. Salát podávejte ještě vlažný. Pokud jej ale rychle uschováte do lednice a sníte až následující den, bude stejně dobrý. Před podáváním jej nechte půl hodinu při pokojové teplotě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*