Pravý estonský kringel

V čem vlastně spočívá kouzlo kringlu? V podstatě se jedná o závin obrácený na ruby, který se plní různými náplněmi. Nejoblíbenější je skořicová, do níž můžete přidat hrozinky, mandle nebo třeba sušené brusinky.
V čem vlastně spočívá kouzlo kringlu? V podstatě se jedná o závin obrácený na ruby, který se plní různými náplněmi. Nejoblíbenější je skořicová, do níž můžete přidat hrozinky, mandle nebo třeba sušené brusinky.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 ks
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
45 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Na těsto
    mléko 250ml
    droždí 40g čerstvé
    máslo 50g
    žloutek 2ks
    cukr 1lžíce
    sůl 1lžička
Skořicová náplň
    máslo 100g změklé
    cukr krupice 10lžic
    skořice 3lžičky
    vanilkový cukr 1sáček
Pokyny
  1. V kastrůlku zahřejte mléko tak, aby bylo vlažné. Pak do něj rozdrobte droždí a přidejte lžičku cukru. Rozmíchejte, lehce zasypte moukou a nechte vzejít kvásek.
  2. Mezitím si připravte do velké mísy ostatní ingredience - mouku, sůl, změklé máslo, žloutky a zbylý cukr.
  3. Když kvásek vzejde, přidejte ho do mísy k ostatním surovinám a vařečkou vypracujte vláčné těsto. Že je správně uhnětené, poznáte podle toho, že je pružné a nelepí se na vařečku.
  4. Hotové těsto posypte moukou, zakryjte utěrkou a nechte aspoň hodinu kynout na teplém místě. V mezičase si připravte náplň
  5. Změklé máslo smíchejte se skořicí, krupicovým a vanilkovým cukrem. Vzniklou kašičku pak nechte v lednici trochu ztuhnout.
  6. Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si dva plechy vyložené pečicím papírem. Vykynuté těsto rozdělte na dva stejné díly. Každý z nich pak rozválejte pomocí užšího nelepivého válečku na velkou tenkou placku.
  7. Obě placky potřete až k okrajům skořicovou náplní.
  8. Pak každou zvlášť srolujte a vzniklé tenké „roládky“ přeneste na plech a rozřízněte napůl. Poté na plechu vytvořte „cop“, který na koncích spojte do věnce. Pečte 20–30 minut dozlatova.
  9. Hotový kringel podávejte teplý nebo studený, pocukrovaný vanilkovým cukrem.
  10. Placky můžete navíc před pečením posypat jádry ořechů nebo mandlovými lupínky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*