Recept na tyto dobroty se liší vesnice od vesnice. Pečou se jak kynuté, tak piškotové. Někde se vykrajují, jinde plní do formiček. Vždy chutnají výborně!
Produkty z řady – vejce a vaječné výrobky
Posvícení je čas, kdy hospodáři mají sklizenou úrodu a mohou v klidu vydechnout po celoroční dřině. Na stůl v době odpočinku patřily i tradiční podzimní posvícenské zelňáky. Můžete vyzkoušet k obědu jako přílohu nebo jako svačinku.
Jednoduché, levné a tuze dobré cukroví je tradičně spojované s masopustním veselím.
Mandle jsou poměrně nákladnou ingrediencí. Můžete je nahradit oříšky, které spolu s rozinkami a vanilkou dodají koláči „vánoční“ chuť.
Galette des rois aneb Francouzský tříkrálový koláč s překvapením. Dovnitř se zapéká mince nebo figurka krále a ten, kdo ji ve své porci najde, dostane slavnostní korunku (ta se prodává ve Francii přímo s koláčem).
Koláče jsou dá se říci naším národním pokladem. Co kraj, to jiný recept, ale chutná v každém ročním období. Jestli máte doma z léta ještě trochu borůvek, vyzkoušejte si náš lopaťák. Zmizí ze ihned ze stolu.
Čas přípravy kaštanů nastává v našich končinách na podzim a v zimě. Můžete si je vyzkoušet pečené v troubě nebo nechte jejich nasládlou chutí ozvláštnit krůtí maso jako nádivku. Chutná výborně i jako samostatná příloha.
„Vejce jsou zdravá – a dříve obávaný cholesterol je v nich bohatě vyvážen lecitinem, není tedy třeba se jich obávat. Doporučuje je svým klientům v kombinaci se zeleninou jako zdroj bílkovin. V kombinaci s bylinkami a rajčaty představují rychlou večeři, ke které stačí přidat další zeleninu,“ radí Kunová.
Jakou vůni si spojíte s obdobím Vánoc? My tu perníčkovou. Letos dětem na Mikuláše připravte sladké odměny doma a ideálně je rovnou zapojte i do procesu výroby!
Máte rádi netradiční sladké chutě? Co takhle spojení kyselého jablíčka a velmi oblíbené vitamíny napěchované aronie? Hrnečkový koláč stihnete ještě před odpolední procházkou nebo než se ráno probudí celá rodina!
Na tenhle koláč z čekanky návštěva rozhodně čekat nebude – je totiž hotový cobydup.