Salát s vejci a kapary

Salát s vejci a kapary

Znáte to - po velikonoční koledě se u většiny z nás nahromadí větší množství vajec, a tak přemýšlíme, jak s nimi nejlépe naložit. Saláty patří k tomu jednoduššímu, rychlejšímu a dietnímu řešení po mlsných svátcích. Základem salátu podle našeho receptu je čerstvý baby špenát, kterému dodá svěžesti citronová zálivka s jarní cibulkou a kapary. A nechybí samozřejmě ani velikonoční výslužka v podobě vařených vajec!
Koláč se špenátem a vejci

Koláč se špenátem a vejci

Slané koláče se těší velké oblibě a lze je připravit na velmi mnoho způsobů, podle toho, co máme doma zrovna po ruce. Možná i nám zbyly po Velikonocích ještě zásoby vajec, které je potřeba zpracovat. Máme tip na skvělý jarně laděný koláč, jehož křupavý korpus naplníme směsí špenátu a nakonec ozdobíme natvrdo uvařenými vejci.
Velikonoční drchanice

Velikonoční drchanice

Mezi již tradiční sladké pečivo připravované na Velikonoce patří především mazanec, beránek nebo jidášci. Ale kromě kynutých dobrot se o Velikonocích připravovaly i sladkosti smažené. Právě mezi ně se řadí i drchanice. Připravuje se z nekynutého těsta a po smažení se pocukruje. Tímto pečivem, které tvarově připomíná slunce, se slavíval konec masopustu a návrat jara a sluníčka.
Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

Mazanec a velikonoční beránek patří již tradičně k velikonoční tabuli. Ale k velikonočním receptům patřívaly dříve také “jidáše”. Podle tradice se pekly na Škaredou středu, kdy hospodyňky vymetaly komíny a pekly kynuté pečivo pokroucené jako Jidášův charakter. Dle jiného příběhu symbolizují provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Tradice praví, že se pak měly “jidáše” pojídat na Zelený čtvrtek před východem slunce, což mělo zajistit například pevné zdraví, ochranu před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou.
Kvásková babka s mákem

Kvásková babka s mákem

Babka patří k časově náročnějším receptům. Při přípravě tohoto dezertu je důležitá především doba, po kterou těsto kyne a získává tu pravou strukturu. Ale věřte, stojí za to si opravdu počkat. Náplní můžete využít bezpočet. Tentokrát jsme vybrali makovou náplň s povidly, která jí dokonale svědčí.
Kváskové koblihy

Kváskové koblihy

Dříve patřily koblihy k masopustnímu veselí a předznamenávaly postní dobu. Dnes je najdeme v pekárnách po celý rok, a tak je mnozí z nás přestali doma péct. Domácí jsou ale domácí...
Zapečené gigli

Zapečené gigli

Těstoviny patří k oblíbeným surovinám při přípravě lehkých a rychlých večeří. I v tomto duchu jsme pro vás připravili dnešní recept. Obsahuje spoustu zeleniny, kterou jsme spolu s těstovinami zapekli do vynikajícího nákypu.
Ořechový koláč

Ořechový koláč

Není nic lepšího, než si voňavou odpolední kávu zpříjemnit ještě kouskem dobrého voňavého koláče. Tentokrát jsme do něj přidali spoustu ořechů a také mrkev, aby byl dokonale vláčný. Vyzkoušejte náš ořechový koláč!
Čokoládové muffiny s červenou řepou

Čokoládové muffiny s červenou řepou

Červená řepa patří do skupiny potravin, kterou jedna polovina z nás nenávidí a druhá ji miluje. Tak schválně – ke které patříte vy? Řadíte červenou řepu do svého jídelníčku? A zkoušeli jste už připravit nějaký dezert s červenou řepou? Pokud ne, zkuste si s námi upéct muffiny s červenou řepou. Díky čokoládě ani nepoznáte, že řepu obsahují. Možná tak přesvědčíte i zapřisáhlé odpůrce, aby si ji oblíbili.
Slaný trhaný koláč

Slaný trhaný koláč

Trhané koláče se těší v poslední době velké oblibě. Na internetu koluje mnoho receptů převážně ve sladké verzi, ale proč si ho nepřipravit naslano? Určitě vám přijde vhod nejen po sladkém vánočním maratonu, ale skvěle se hodí jako snídaně, oběd, svačina i večeře a také na jakoukoli oslavu nebo na cesty. Navíc jej nemusíte krájet. Každý si sám odtrhne, kolik chce. Do náplně jsme tentokrát použili špenát a fetu, ale možností je nepřeberné množství. Která bude ta vaše nej?
Žloutkové piškoty

Žloutkové piškoty

Pokud nemáte rádi složité a zdlouhavé recepty, nebo potřebujete připravit rychle něco na poslední chvíli, máme tu pro vás jeden tip. Žloutkové piškoty jsou snadné, rychle hotové a můžete je podávat jen tak nebo je naplnit marmeládou či krémem. A pokud je jednou vyzkoušíte, zaručujeme vám, že je nebudete péct jen o Vánocích.