Encyklopedie potravin: Pochutiny

V kuchyni

Často používané a velmi oblíbené jsou pražené kávovinové náhražky a to zejména pro jejich vůni a lehce nahořklou chuť připomínající vůni kávy, mají však jednu výhodu – neobsahují kofein a tak jsou vhodné i pro občasné podávání dětem předškolního věku. Nejčastěji používanou surovinou je kořen čekanky, který je známý zejména v pamětích našich babiček pod názvem cikorka.

Velmi oblíbenou variantou klasické zrnkové kávy jsou různé granulované formy a instantní nápoje, které se poprvé objevily již ve 30. letech 20. století. Tyto nápoje se vyrábí z koncentrátu, který se získá vařením čerstvě pražené mleté kávy. Tento koncentrát se následně rozprašuje do proudu horkého vzduchu, díky kterému se odpaří voda a zůstane nám jemný prášek. Variantou je také sušení mrazením, které je považováno za nejúspěšnější metodu výroby instantní kávy. Káva se uvaří, zmrazí a umele na částečky, ty se uzavřou do vakua a mírně zahřívají. Led se tak přímo změní v páru a vzniklé částečky jsou pak suché a sypké.

Pokud preferujete kávu zakoupenou ve formě kávových zrn, je dobré vědět, že by se po umletí měla spotřebovat co nejdříve – čím jemněji je totiž mletá, tím rychleji ztrácí na chuti. Z toho důvodu ještě v nedávné době byly součástí každé prodejny potravin mlýnky na kávu, které umožňovaly čerstvé pomletí právě zakoupené kávy.

Co se týče již hotové přípravy kávy, kterou jsme zakoupili ve formě celých zrn, je důležité zvážit, zda budeme kávu vařit či ji jen spaříme. Vařením získáme kávu ostře hořké chuti, párou nám uniknou vonné látky a hořčiny zůstanou v připravené kávě.

1 2 12

0 thoughts on “Pochutiny

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    *