Letní grilovačky – dobroty z farmářských trhů


Léto a sluníčko je tu a proto stále více návštěvníků farmářských trhů vyhledává na farmářských trzích masné výrobky – nastává čas tolik oblíbených grilovaček! Na farmářských trzích na Kulaťáku již bylo v rámci farmmenu (nabídka hotových pokrmů) nabízeno ledacos – grilovaný pštrosí steak, zelenina, raclette (grilovaný sýr), nepřeberné množství klobás, špízů a snad všech druhů masa a ryb.

IMG_4318 aNávštěvníci nejčastěji kupují například krůtí maso, uzená žebra, čerstvé ryby, koňské klobásy a klobásy z divočiny. Hlavním důvodem, proč nakupovat tyto výrobky na trhu je zaručený původ zboží. Mezi výhody oproti supermarketům patří větší portfolio výrobků, které nelze běžně zakoupit, dále určitě čerstvost vybraných surovin a domácí rodinná výroba.

Prodejci na farmářských trzích nabízejí masa vhodného ke grilování nepřeberné množství. Můžeme si vybrat různé druhy uzenin (včetně domácích klobás), kuřecí, hovězí, a to i vyzrálé „stařené“, které díky své křehkosti nepotřebuje marinády, ani žádné podobné zásahy či nakládání.

Při přípravě vyzrálého masa volíme pouze sůl a pepř, a to až po tepelné úpravě.

Každý z nás již někdy zatoužil po tom, umět si připravit grilované pokrmy sám. Právě teď je vhodná chvíle pro rady a tipy pro správný jak vybrat suroviny vhodné na pořádné letní grilování.

Jak jsme zmínili na začátku, grilovat se dá leccos, i když je v našich končinách stále nejběžnější grilování různých druhů mas.

IMG_4365 aGrilování masa a ryb

Grilování začíná nejen správným výběrem masa, ale také jeho marinováním.

Pokud máte rádi grilované hovězí maso, více se o druzích steaků, dozvíte zde.

Vybrané maso naložíme do marinády (nejlépe v pokojové teplotě), ideálně na 1 – 2 hodiny. Základní marinování provádíme pouze olejem, který do masa vmasírujeme.
Marinádu si můžeme dělat dle libosti, trh nabízí mnoho surovin, bylinek i různých kořenných hotových směsí.

IMG_4575 aDomácí jednodušší marináda: připravíme si různé druhy bylinek (bazalka, tymián, rozmarýn, zelená cibulka), olivový olej, česnek. Bylinky nasekáme a smícháme s olejem a nadrceným česnekem.

Další možností pro grilování jsou rozličné druhy a chutě ryb. Například na farmářském trhu na Kulaťáku je hned několik prodejců, kteří nabízejí jak ryby z českých rybníků a nádrží, tak ty mořské. Velmi oblíbeným prodejcem na trhu je Chorvat Marko, který má ve svém sortimentu kromě ryb různé plody moře. Ke grilování tedy můžeme použít krevety, olihně i chobotnice. Sáhnout můžeme ale také po klasice, jako je tuňák nebo losos.

Recept na grilovaného marinovaného lososa IMG_4857 a

Připravíme si 300 g cukru a 300 g soli.

Filet zbavíme kůže, v misce si rozmícháme cukr a sůl. Vložíme do směsi, zakapeme šťávou z 1 citronu a 1 pomeranče, necháme ideálně několik minut marinovat při pokojové teplotě.

Poté rybu vyjmeme, opláchneme od marinády, potřeme majonézou a položíme na gril.

Na gril se hodí i maso uzené! N, například taková grilovaná uzená žebra jsou velkou pochoutkou.

Grilovat se ovšem nemusí jen maso!

Při grilování můžeme uplatnit svou fantazii a své chutě. Grilovat můžeme také zeleninu či ovoce, jako dezert nebo jako netradiční přílohu k masům. V červnu je období čerstvého chřestu a všude na stáncích jsou k prodeji hromady ředkviček.

Ředkvičky na sladko

Připravíme si 2 svazky ředkviček, 1 lžíci másla, 1 lžíci medu, cukru nebo sirupu, a trošku skořice.

Ředkvičky omyjeme a rozpůlíme. Přelijeme je máslem s medem, posypeme skořicí a asi 20 – 30 minut je opékáme. Podáváme je teplé nebo studené.
Můžete si k nim připravit jednoduchý dip, na který potřebujete 1 zakysanou smetanu a oříšky – stačí je pouze smíchat.

IMG_4319 aChřest jako chutná příloha

Chřest pouze spaříme ve slané vodě a zchladíme rychle ve studené vodě, aby neztratil barvu. Poté jen okořeníme a položíme na gril.

Houby

Na farmářských trzích nabízejí také houby z pěstírny, mimo jiné nádherné Portobelo žampiony. Ugrilovat si je k masu není vůbec špatný nápad!

Doporučujeme dochutit směsí bylin na houby.
Další tipy zde.

Na správné grilovačce nechybí omáčky!

Sýrová omáčka

Modrý sýr nastrouhaný najemno smícháme se zakysanou smetanou, pepřem a stroužkem česneku a můžeme podávat.

Chilli omáčka

K přípravě potřebujete sekané chilli papričky, které se na trhu také nabízejí, drcená rajčata, dva stroužky česneku a půl malé cibule nakrájené najemno. Přidáme cukr podle chuti a vše rozmixujeme tyčovým mixérem.

Další tipy zde.

IMG_4634 a

Tipy a rady na závěr

  • Než začnete grilovat, mírně potřete grilovací mřížku olejem nebo kůží od slaniny.
  • Do masa nikdy nepíchejte vidličkou, protože by ztratilo šťávu.
  • Maso nikdy neotáčejte častěji než dvakrát, zbytečně ho vysušíte.
  • Potraviny je možné grilovat zabalené v alobalu, doba grilování se ale prodlouží.

Recepty: Šefkuchař Žebírkov, Pavel Šupitar

Tento článek je součástí seriálu "Farmářské trhy". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Reportáž z farmářských trhů: Pečivo a jeho role v našem jídelníčku
Tags: , , , , ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*