Jak správně uspořádat kuchyň


Správně dispozičně vyřešená kuchyň ušetří spoustu zbytečných pohybů, v konečném důsledku tedy i váš drahocenný čas. A vaření se rázem stane příjemnější a zábavnější… Přinášíme rady a tipy, které se osvědčily nejen nám… Kuchynn-jako tanecni-sal Známá herečka Tereza Kostková v jednom rozhovoru vzpomínala, jak si několik let neuvědomovala, že má kuchyň naprosto neprakticky rozdělenou na dvě poloviny – na jedné straně dřez a lednici, na druhé sporák. A mezitím stůl, o který, jak sama říkala, stále zakopávala… Zkušená designérka Gábina Hámová jí ovšem navrhla řešení kuchyně do „U“, a od té doby je prý pro paní Terezu vaření nejen snazší a příjemnější, ale má tu tolik prostoru, že prý může v kuchyni i tančit…

Pracovní trojúhelník

Možná i vás napadlo, že by si vaše kuchyň zasloužila proměnu, a přemýšlíte, jak předělat tu stávající, anebo jste se rozhodli rovnou pro novou. Na prvním místě je důležité odpovědět si na pár otázek…

Začněte u 5 otázek…

A sice – kolik času vaření věnujete, kolik lidí bude v jednu chvíli v kuchyni jídlo připravovat a samozřejmě s jak velkým a dispozičně řešeným prostorem můžete počítat? Nemusíte-li řešit každý centimetr místa, bude výběr jednodušší. Ale i malá paneláková kuchyňka se dá vyřešit prakticky a elegantně, jen je třeba nezapomenout na některá osvědčená pravidla.

Dělení kuchyně do 5 zón

Každá činnost, kterou v kuchyni provozujeme, má totiž své místo. Proto se tu nachází celkem 5 zón: varná, pracovní, odkládací, umývací a skladovací. Tyto zóny (a jednotlivé činnosti, které se v nich odehrávají) by na sebe měly plynule a logicky navazovat. To znamená, že tzv. pracovní trojúhelník by měl vzájemně propojovat zónu vaření se skladovací a umývací, přičemž ve středu mezi nimi by měl být umístěn prostor pro pracovní a odkládací zónu.

Jednotlivé zóny a jejich funkce

1) Varná zóna

Do části, kde se vaří, patří varná plocha, trouba nebo sporák, mikrovlnná trouba a také digestoř.

2) Umývací zóna

Umývací zóna zahrnuje dřez a myčku nádobí. Pokud myčku neplánujete a raději umýváte nádobí ručně, dopřejte si určitě dvojdřez nebo aspoň jeden a půl dřez, nejlépe s odkapávací plochou. Umyté nádobí je přece také nutné někam položit…

3) Základní pracovní zóna

Mezi varnou a umývací zónou počítejte se základní pracovní zónou, která musí být dostatečně prostorná, tj. minimálně 1 m dlouhá a 0,60 m široká.

4) Odkládací zóna – nepodceňujte ji!

Při plánování kuchyně také nepodceňte přiměřený prostor pro odkládání – kuchyňských pomůcek, horkých hrnců, umytého nádobí atd. Je jistě výhodou, pokud je odkládací zóna umístěna po obou stranách sporáku či varné plochy.

5) Skladovací zóna

Samostatnou kapitolou je pak skladovací zóna, jejímž účelem je skladovat čerstvé, chlazené, mražené a trvanlivé potraviny. Dříve měly kuchařky k dispozici špajzku, chladnější místnůstku, která sousedila s kuchyní. Současní architekti se k tomuto osvědčenému řešení opět rádi vracejí. Mít spíž je prostě výhra! Ale pokud vám na ni ve vaší kuchyni nezbývá místo, nevadí. Vyhraďte si vedle lednice prostor na potravinovou skříň a vybavte ji praktickými výsuvnými systémy – potraviny tak budete mít hezky a přehledně uskladněny. Spíž, koření, sklenice Stejně tak je vhodné si předem dobře promyslet, kam umístíte spotřebiče, které chcete mít stále po ruce, jako je kávovar, mixér apod.

S ostrůvkem, či bez?

Kuchyň můžete mít vyřešenou podle možností prostoru do „L“, „U“, v jedné přímé linii nebo paralelní (dvoustranné uspořádání), s ostrůvkem nebo poloostrovní.

  • Řešení do „L“ se hodí pro obytné kuchyně a středně velké domácnosti.
  • Uspořádání do „U“ si žádá dostatečně velké místnosti, které se takto opticky oddělí. Obě ramena písmene „U“ však musí být od sebe dostatečně vzdálena, aby nebyl pohyb mezi nimi stísněný.
  • Kuchyně v jedné linii je ideální pro menší prostory a umožňuje pohodlné vaření i dvěma kuchařům najednou.
  • Paralelní řešení představují dvě lineární sestavy umístěné naproti sobě, přičemž je třeba ohlídat, aby průchozí prostor mezi nimi byl minimálně 1,2 metru.
  • Ostrůvková kuchyně je v poslední době velmi oblíbená hlavně v moderních novostavbách. Důležité je, aby byl ostrůvek ze všech stran dobře přístupný, ať už jej máte jako pracovní zónu, anebo na vaření či mytí nádobí – v tom případě nepodceňte dostatečně velkou odkládací plochu.
  • Poloostrovní kuchyně je také velmi elegantním řešením, kdy prodloužená pracovní deska přechází plynule v jídelní pult. Je také vhodná pro velké prostory, v nichž je kuchyně propojená s obývací místností a „poloostrov“ vytváří optický předěl.

Lednici dál od sporáku

Častou chybou, které se lidé při zařizování nové kuchyně dopouštějí, je umístění lednice do blízkosti varné zóny – tedy sporáku, trouby nebo varné desky… Lednice se tak musí neustále bránit okolním vyšším teplotám intenzivnějším chlazením, a tím značně stoupá její spotřeba energie. Proto pokud můžete, vždy postavte lednici na druhý konec kuchyně, než máte sporák a další zdroje tepla. Dávejte si také pozor na přímé sluníčko nebo radiátory!

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*