Čaj byl dříve vyhrazen pouze pro čínský císařský dvůr. Později se rozšířil do celé Asie a následně i do zbytku světa. V současné době si neumí mnoho z nás představit zimní večery bez horkého šálku s omamnou vůní. Jaká byla cesta čaje, než se dostal k nám na stůl? Jaké jsou druhy čaje a recept na orientální marocký čaj s mátou Nana přináší článek na Jakvkuchyni.cz!

Historie čaje
Počátky pití čaje hledejme v Číně. Právě odtud čajové lístky pochází. V období 2700 až 2800 let př. n. l. zde vládl čínský císař Šang-nung.
ZAJÍMAVOST
Podle legendy odjel jednoho dne rozjímat do lesa a při vaření horké vody mu vítr do kotlíku přivál suché lístky z nedalekého keře. Císař byl nadšen vůní i osvěžením, který mu tento nápoj přinesl.
Rozšíření čaje do světa
Dlouhou dobu bylo pití čaje vyhrazeno pouze pro císařský dvůr. Koncem 4. století se čaj rozšířil jako lék a v 7. století ho začali pít i obyčejní lidé. V tomto období také byly zakládány první čajovny.
O několik století později se čaj dostal do Ruska, Holandska, Anglie a na Jávu. A kdy se poprvé objevil čaj v našich končinách?
První zmínky pochází z roku 1864, z práce botanika a biologa Svatopluka Presla v knize Všeobecný rostlinopis.
ZAJÍMAVOST
Čajové lístky sehrály důležitou roli také v amerických dějinách. Během takzvané “Boston Tea Party” bylo v roce 1773 vhozeno do moře několik stovek beden s čajem na odpor vůči britským zákonům.
Kde se čaj pěstuje?
V současné době patří mezi největší vývozce čaje na světě Čína, Japonsko a Indie. Čajové plantáže ale najdeme po celé Asii.
Mimo Dálný východ se můžeme setkat s výraznou čajovou kulturou především v Turecku, Maroku a Gruzii. Čajové plantáže najdeme také na Azorských ostrovech, které patří Portugalsku.
Jaké jsou druhy čaje?
Mezi nejzákladnější druhy čaje patří zelený, černý a oolong. Zelený a černý čaj všichni dobře známe.
Víte, co je to “čaj oolong”? Jedná se o polofermentovaný čaj, označovaný také jako modrozelený nebo polozelený čaj.
Pokud se chceme čaji věnovat více, objevíme nespočet dalších druhů čajů:
- červený: čínský čaj, který připomíná jemnější variantu černého čaje;
- bílý: velmi jemný čínský čaj vyznačující se ochmýřenými výhonky;
- žlutý: poměrně vzácný čínský čaj slámové barvy;
- Pu-erh: čínský zelený nebo černý lisovaný čaj, který narozdíl od ostatních druhů můžeme archivovat;
- Matcha: japonský zelený čaj vyrobený z rozemletých čajových lístků.
ZAPAMATUJTE SI
Proč mezi druhy čajů nejsou uvedeny čaje Rooibos, Maté nebo ovocné a bylinné čaje? Tyto nápoje jsou často nesprávně označovány jako čaj.
Čaj je však rostlina pocházející z listů čajovníku, který nese označení “Camellia Sinensis”. Existuje pouze jeden druh čajového keře, ze kterého různou délkou napařování a oxidace vzniká čaj zelený, černý nebo například Pu-erh.
Proč bychom měli pít čaj?
Čajové lístky byly na čínském císařském dvoře používány jako lék. Není divu – čaj má velké množství prospěšných látek, které našemu tělu udělají jen dobře. Ne nadarmo se říká, že “jeden šálek čaje denně zažene všechny neduhy a přinese nesmrtelnost”.
Proč bychom si měli čaj dopřávat pravidelně?
- Působí příznivě na krevní oběh a cévy;
- je prevencí proti mozkové mrtvici;
- napomáhá hubnutí;
- působí močopudně;
- reguluje krevní tlak;
- omezuje tvorbu zubního kazu;
stimuluje nervový systém je toho mnohem více.
Čaj je opravdový zázrak, který oceníme nejen v hrnku s teplou vodou. Výborně nám poslouží také v kosmetice a při přípravě sladkých pokrmů. Do dezertů přidejme japonský Matcha, nebudeme litovat.
Připravte si podle receptu od Jakvkuchyni.cz chutný čaj s příchutí orientu, který příjemně zahřeje a pohladí sladkou chutí.
V dnešním receptu zavítáme do orientálního Maroka, kde je čaj národním nápojem. Maročané ho ale připravují trochu jinak, než je zvykem...Orientální marocký čaj s mátou Nana