Historie čaje: z čínského císařského dvora až na náš stůl 

Čaj byl dříve vyhrazen pouze pro čínský císařský dvůr. Později se rozšířil do celé Asie a následně i do zbytku světa. V současné době si neumí mnoho z nás představit zimní večery bez horkého šálku s omamnou vůní. Jaká byla cesta čaje, než se dostal k nám na stůl? Jaké jsou druhy čaje a recept na orientální marocký čaj s mátou Nana přináší článek na Jakvkuchyni.cz!

Historie čaje: z čínského císařského dvora až na náš stůl 
Článek Historie čaje: z čínského císařského dvora až na náš stůl na Jakvkuchyni.cz o čaji, jeho původu a historii. (Zdroj: Shutterstock.com).

Historie čaje 

Počátky pití čaje hledejme v Číně. Právě odtud čajové lístky pochází. V období 2700 až 2800 let př. n. l.  zde vládl čínský císař Šang-nung.

ZAJÍMAVOST
Podle legendy odjel jednoho dne rozjímat do lesa a při vaření horké vody mu vítr do kotlíku přivál suché lístky z nedalekého keře. Císař byl nadšen vůní i osvěžením, který mu tento nápoj přinesl. 

Rozšíření čaje do světa

Dlouhou dobu bylo pití čaje vyhrazeno pouze pro císařský dvůr. Koncem 4. století se čaj rozšířil jako lék a v 7. století ho začali pít i obyčejní lidé. V tomto období také byly zakládány první čajovny.
O několik století později se čaj dostal do Ruska, Holandska, Anglie a na Jávu. A kdy se poprvé objevil čaj v našich končinách?
První zmínky pochází z roku 1864, z práce botanika a biologa Svatopluka Presla v knize Všeobecný rostlinopis. 

ZAJÍMAVOST
Čajové lístky sehrály důležitou roli také v amerických dějinách. Během takzvané “Boston Tea Party” bylo v roce 1773 vhozeno do moře několik stovek beden s čajem na odpor vůči britským zákonům.

Kde se čaj pěstuje? 

V současné době patří mezi největší vývozce čaje na světě Čína, Japonsko a Indie. Čajové plantáže ale najdeme po celé Asii.
Mimo Dálný východ se můžeme setkat s výraznou čajovou kulturou především v Turecku, Maroku a Gruzii. Čajové plantáže najdeme také na Azorských ostrovech, které patří Portugalsku.  

Jaké jsou druhy čaje?

Mezi nejzákladnější druhy čaje patří zelený, černý a oolong. Zelený a černý čaj všichni dobře známe.

Víte, co je to “čaj oolong”? Jedná se o polofermentovaný čaj, označovaný také jako modrozelený nebo polozelený čaj. 

Jakvkuchyni.cz_4.okénko Vánoční schovávačka

Pokud se chceme čaji věnovat více, objevíme nespočet dalších druhů čajů:

  • červený: čínský čaj, který připomíná jemnější variantu černého čaje;
  • bílý: velmi jemný čínský čaj vyznačující se ochmýřenými výhonky;
  • žlutý: poměrně vzácný čínský čaj slámové barvy; 
  • Pu-erh: čínský zelený nebo černý lisovaný čaj, který narozdíl od ostatních druhů můžeme archivovat;
  • Matcha: japonský zelený čaj vyrobený z rozemletých čajových lístků.

ZAPAMATUJTE SI
Proč mezi druhy čajů nejsou uvedeny čaje Rooibos, Maté nebo ovocné a bylinné čaje? Tyto nápoje jsou často nesprávně označovány jako čaj.
Čaj je však rostlina pocházející z listů čajovníku, který nese označení “Camellia Sinensis”. Existuje pouze jeden druh čajového keře, ze kterého různou délkou napařování a oxidace vzniká čaj zelený, černý nebo například Pu-erh. 

Proč bychom měli pít čaj? 

Čajové lístky byly na čínském císařském dvoře používány jako lék. Není divu – čaj má velké množství prospěšných látek, které našemu tělu udělají jen dobře. Ne nadarmo se říká, žejeden šálek čaje denně zažene všechny neduhy a přinese nesmrtelnost”

Proč bychom si měli čaj dopřávat pravidelně? 

  • Působí příznivě na krevní oběh a cévy; 
  • je prevencí proti mozkové mrtvici;
  • napomáhá hubnutí;
  • působí močopudně;
  • reguluje krevní tlak;
  • omezuje tvorbu zubního kazu;

stimuluje nervový systém  je toho mnohem více. 

Čaj je opravdový zázrak, který oceníme nejen v hrnku s teplou vodou. Výborně nám poslouží také v kosmetice a při přípravě sladkých pokrmů. Do dezertů přidejme japonský Matcha, nebudeme litovat. 

Připravte si podle receptu od Jakvkuchyni.cz chutný čaj s příchutí orientu, který příjemně zahřeje a pohladí sladkou chutí.

Orientální marocký čaj s mátou Nana

Orientální marocký čaj s mátou Nana

V dnešním receptu zavítáme do orientálního Maroka, kde je čaj národním nápojem. Maročané ho ale připravují trochu jinak, než je zvykem...

Recept - suroviny a postup

Vylouhované čajové lístky můžeme použít kvalitní hnojivo, stačí je přidat do hlíny, jako zálivku lze použít i nedopitý neoslazený čaj. Čajové lístky, stejně jako čajové sáčky, nebo lógr od kávy můžeme třídit na kompost či do kontejnerů na bioodpad. Papírové krabičky od čaje třídíme do modrých kontejnerů na papír.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*