Tyto vafle se vám budou rozplývat na jazyku! Doporučujeme jimi překvapit vaši drahou polovičku hned po ránu!
Snídaně by měla tvořit 20 až 25 % z celkového energetického denního příjmu. Naše zdravé tipy na snídani vám pomohou správně nakročit do nového dne.
Vaječný koňak nechutná skvěle jen o svátcích, ale naše mlsné jazýčky si na něm rády pochutnají celoročně (třeba v alžírské kávě, v koňakové špičce, se zmrzlinou…). Výčet dobrot a možností, jak si vaječným koňakem ochutit život, je celá řada. Pokud preferujete domácí produkty (home made), tak právě vám přinášíme recept, jak si tuhle dobrotu udělat doma.
V parném létě není nic příjemnějšího, než si dopřát chladivé osvěžení v podobě lahodné zmrzliny. Najít poctivou zmrzlinu je v dnešní době vzácnost. Místo mléka a smetany se používají rostlinné tuky a příchutě tvoří umělá ochucovadla nebo barviva. V tomto článku vám proto ukážeme, jak si vyrobit skvělou domácí zmrzlinu, kterou si můžete dát kdykoliv, když na ni dostanete chuť.
Nádivku pečete jen na velikonoce? Škoda, toto polo-zapomenuté jídlo si můžete připravit na mnoho způsobů. Vyzkoušejte jej v zimní variantě s houbami, česnekem a hřejivými bylinkami.
Smetanový likér si vyrobte do zásoby. A pokud dáváte rádi dárky vyrobené ručně, je tento likér skvělý tip. Stačí jej nalít do pěkné sklenice, napsat etiketu nebo nálepku, obmotat rustikálním provázkem a máte hotovo!
Vánočka se v českých domácnostech o Vánocích peče běžně. Pokud ale chcete zkusit změnu, dejte šanci tradičnímu německému pečivu - vánoční štole. Připravuje z kynutého těsta, navíc ale voní po koření, nechybí ani kandované ovoce, rozinky a ořechy. Zkuste si upéct lahodnou vánoční štolu podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Třené těsto je jednoduché a s jeho přípravou vám pomohou i děti. Bude to výborná příležitosti jim poodhalit taje pečení i vysvětlit, co velikonoční beránek symbolizuje.
Mazanec a velikonoční beránek patří již tradičně k velikonoční tabuli. Ale k velikonočním receptům patřívaly dříve také “jidáše”. Podle tradice se pekly na Škaredou středu, kdy hospodyňky vymetaly komíny a pekly kynuté pečivo pokroucené jako Jidášův charakter. Dle jiného příběhu symbolizují provaz, na kterém se Jidáš oběsil.
Tradice praví, že se pak měly “jidáše” pojídat na Zelený čtvrtek před východem slunce, což mělo zajistit například pevné zdraví, ochranu před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou.
Tradiční velikonoční mazanec nechte pořádně vykynout, odmění se vám nadýchanou strukturou.