Syrnica – Hanácká specialita, v níž nesmí chybět Olomoucké tvarůžky!

Olomoucké tvarůžky výborně chutnají samotné jen s cibulí a chlebem, ale připravují se z nich i zajímavé speciality – např. tvarůžkové langoše, slané kremrole, ale i sladké šátečky nebo dortíky. My jsme pro vás vybrali recept na tzv. syrnicu – originální tvarůžkovou polévku.
Olomoucké tvarůžky výborně chutnají samotné jen s cibulí a chlebem, ale připravují se z nich i zajímavé speciality – např. tvarůžkové langoše, slané kremrole, ale i sladké šátečky nebo dortíky. My jsme pro vás vybrali recept na tzv. syrnicu – originální tvarůžkovou polévku.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    tvaroh 150g tvrdý
    máslo 50g
    mléko 0,5l
    petržel nebo libeček
Pokyny
  1. Do hrnce nalijte mléko, přidejte stejné množství vody a promíchejte.
  2. Okořeňte kmínem, osolte a přiveďte k varu.
  3. Nechte polévku probublávat a mezitím si nakrájejte Olomoucké tvarůžky.
  4. Vložte je do hrnce a ještě chvíli zvolna povařte za občasného promíchávání. Potom odstavte a přidejte do polévky máslo.
  5. Tvaroh nastrouhejte nebo nadrobte a rozdělte jej do talířů.
  6. Přelijte horkou polévkou a ozdobte čerstvou petrželí nebo libečkem.

Papírové krabice od mléka nazýváme nápojovými kartony. Organizovaný sběr těchto obalů probíhá již v mnoha městech a obcích v celé ČR. Pokud budete mít karton doma uložený delší dobu, je dobré jej vymýt, aby se zbytek mléka nezkazil.