Červená řepa obsahuje spoustu tělu prospěšných látek, působí blahodárně na náš organismus, zejména na cévy a játra. V našem jídelníčku bychom červené řepě měli dát určitě šanci. Navíc se hodí skvěle pro přípravu salátů. Pokud tedy budete mít chuť na večeři nebo oběd plný vitamínů, pak vyzkoušejte tento salát s trochou podzimních chutí. Řepu jsme doplnili o luštěniny a kapustičky a k podávání jsme zvolili lůžko ze zelených salátků. Balkánský sýr je třešničkou na dortu.
Salát
Na pečeném celeru se semínky si pochutnáme u televize místo brambůrek, ale můžeme ho servírovat třeba i jako předkrm.
Tento salát se hodí do teplých jarních dnů i na zahnání odpoledního hladu.
Topinambury se nemusí loupat, je ale potřeba řádně je očistit od zeminy. Dají se konzumovat i syrové. Pokud se rozhodneme pro tepelnou úpravu, pak se připravují jako brambory - vařené, pečené, grilované. Chuťově jsou příjemně nasládlé a pokrmům dodávají mírně kouřovou příchuť.
Řepa je výborným doplňkem lehkých salátů. V tomto receptu si řekneme, jak si ji jednoduše připravíme a namarinujeme.
Využití cizrny v kuchyni je skutečně široké. Uvařená cizrna má jemnou máslovou chuť. Uvařenou cizrnu můžeme použít jako plnohodnotnou přílohu k masu či rybě, nebo ji přidat do zeleninového nebo těstovinového salátu.
Pro kvašáky si můžeme zaběhnout do obchodu, nebo si udělat domácí. Není na tom nic těžkého a ten pocit, když jíme vlastní kvašáky a navíc víme, co jsme do nich dali za ingredience, je k nezaplacení.
Pokud se vám letošní léto nahromadilo velké množství paprik a přemýšlíte nad tím, jak je zpracovat, zkuste je naložit do oleje. Je to další skvělý tip, jak si uchovat letní úrodu ze zahrádky na zimní období. K naložení jsme použili pečené papriky a doplnili je letními bylinkami, abyste mohli chuť léta cítit i v zimě. Takto naložené papriky jsou skvělou lehkou večeří, můžeme je skvěle použít jako přílohu k masu.
Pokud chystáte letní venkovní párty, pak je nejlepší si připravit jednoduché menu. S hlavním chodem podávejte zeleninové talíře nebo si zkuste připravit domácí salsu. Je důležité si s tím trochu pohrát a veškeré ingredience nakrájet na malé kousky. A protože nadchází okurková sezóna, máme tu pro vás tip na salsu s nádechem exotiky.
Je to korejská národní pochoutka plná vitamínů, která se podívala i do vesmíru a byla zařazena mezi pět nejzdravějších potravin světa. O čem je řeč? Přece o kimči!
Recept na salát (bohatý na enzymy) podporující játra.