
Rizika při konzumaci brambor
Mimo všechny zdraví prospěšné látky, obsahují brambory i jedovaté látky. Jedná se o glykoalkaloidy . Tyto látky jsou známé pod názvem solanin. Rostlina si je vytváří jako ochranu proti škůdcům. 200 mg solaninu/kg bylo stanoveno jako maximální povolené množství v bramborách. Limity jsou stanovené i pro obsah dusičnanů, které se do půdy dostávají zejména z hnojiv, limit je 300 mg/kg a u raných brambor 500 mg/kg. Dále se sleduje i obsah těžkých kovů, např. arzenu.

Proč jíst brambory?
Brambory obsahují širokou paletu minerálních látek jako např. draslík, fosfor, hořčík, vápník. K čemu jsou tyto látky důležité? Například pro srdce a cévní systém, zdravé kosti, v neposlední řadě také pro kůži, vlasy, nehty a pevné nervy.
Dále ze skupiny vitamínu B obsahují B1 thiamin, B2 riboflavin, B3 niacin, B6 pyridoxin. I přesto, že brambory nepatří mezi potraviny s vysokým obsahem vitaminu C, jsou jeho významným zdrojem a to z důvodu jejich časté konzumace. I přes nižší množství vlákniny jsou brambory jejím významným zdrojem.
Brambory jsou známé svou poměrně nízkou kalorickou hodnotou, neobsahují téměř žádné tuky, přitom jsou bohaté na živiny, které jsou pro naše tělo zdrojem energie. Nutriční hodnota bramborových bílkovin je vysoká a blíží se hodnotě živočišných bílkovin. Brambory také obsahují esenciální aminokyseliny, zvláště lysin.
O bramborách jsem ani vše nevěděla, díky za zajímavý a poučný článek.
Barboro, děkujeme Vám 🙂