Nakupovat bychom měli jen bramborové hlízy bez poškození. Kupujete–li brambory nebalené, ukládejte je do uzavíratelných mikrotenových sáčků, abyste předešli vzájemné kontaminaci potravin. Cestou z obchodu se snažte jít rovnou domů, nikde se dlouho nezdržovat, aby se brambory v sáčkách nezapařily.

Kvalitní produkt

Jak nakupovat dle kvality

Nejste-li úspěšní zahrádkáři a samozásobitelé, kteří si vybírají svoji oblíbenou odrůdu a pěstování mají ve svých rukách, musíte se rozhodnout, kde budete čerstvé brambory nakupovat. Je vždy důležité vybírat jen zdravé kusy. Vybíráme hlízy, které nejsou nahnilé, mechanicky poškozené nebo naklíčené. Dále si všímejte informací na štítku a pozornost věnujte varnému typu. Vybírat brambory podle odrůdy je komplikované, protože Vám nikdo nezaručí, že odrůda, která byla posledně výborná, Vám bude chutnat i tentokrát. Na jejich kvalitu má vliv mnoho faktorů, např. oblast, ve které je pěstována. Proto je rozumnější nakupovat podle varného typu.

Podle čeho vybírat

České x zahraniční

V dnešní době si můžeme v obchodě vybrat potraviny z celého světa. Naše možnost výběru je však často vykoupena krom sporné chuti či vůně dovážených brambor, také velkou ztrátou vitamínů. Čím je totiž cesta na náš stůl delší, tím více tělu prospěšných látek se z brambor ztrácí. Proto se doporučuje upřednostňovat lokální dodavatele.

Bio x konvenční

Nebudeme vás tu přesvědčovat o tom, zda jsou bio brambory lepší či horší, ale s jistotou můžeme říct jen to, že brambory v bio kvalitě by neměly být hnojeny průmyslovými hnojivy.

Dostupnost

Supermarket

Obvykle je zde velký výběr za celkem nízké ceny. Zde najdeme celoroční výběr z praných nebo kartáčovaných brambor. Baleny jsou od 2 do 25 kg. Do konce září jsou dodávány brambory rané. Mají typickou „potrhanou“ slupku, mají výraznou a lahodnou chuť.

Farmářský trh 

Brambory od farmáře jsou zpravidla českého původu oproti supermarketu. Na tržištích můžete vybírat od různých prodejců, jsou zde k dispozici různé odrůdy a kvalita. Většinou si zákazník oblíbí svého farmáře a k němu chodí nakupovat pravidelně.

Prodej ze dvora 

Zde je výhodou vesměs nižší cena a osobní kontakt s pěstitelem.

Samosběr 

Nejkratší cesta brambor ke spotřebiteli, který si je jistý původem potraviny.

Bedýnky 

Brambory jsou často součástí velmi populárních bedýnek. Bedýnky jsou naplněné čerstvou sezónní zeleninou a rozváží je farmář přímo na smluvené místo.

Zdravá výživa 

Zde obvykle můžeme zakoupit brambory v bio kvalitě Každá bio potravina musí být označena značkou bio – zelenobílá zebra a k dispozici musí být i certifikát. Vzhledem k menšímu objemu prodejů se ale občas stane, že brambory nejsou zcela v dobré kondici. Před koupí tedy věnujme pozornost pevnosti hlízy a případné měkčí kusy či hlízy s klíčky nekupujme.

Balení a informace

Z obalu byste měli vyčíst

Označení brambor a bramborových výrobků je povinné u balených potravin.

Brambory prodávané ve slupce

  • Obchodní označení názvem skupiny (konzumní rané, konzumní pozdní)
  • Název odrůdy
  • Varný typ (u skupiny konzumní pozdní)
  • U zabaleného zboží hmotnost v kg
  • Země původu, popř. pěstitelskou nebo národní oblast, regionální či místní oblast
  • Adresa obchodní firmy – musí být jasné, zda se jedná o výrobce, dovozce či prodejce
  • Nepovinné údaje - zbarvení dužiny, barva slupky, tvar hlízy
  • Případně označení „drobné“ u skupiny konzumní rané
  • Barva dužniny a tvar hlíz (u skupiny konzumní rané)

Polotovary a výrobky z brambor

  • Výrobce nebo dodavatel Název firmy, která výrobek zabalila
  • Zemi původu (nejedná se však o povinný údaj pro všechny potraviny, záleží na druhu)
  • Název potravinyMnožství potraviny
  • Datum použitelnosti nebo trvanlivosti
  • Údaje o způsobu skladování
  • Složení potraviny
  • Energetická a výživová hodnota (dle nového nařízení platného od 13.12.2016, výjimky jsou stanoveny)

Rizika

Rizika při nákupu brambor

Nakupujeme pouze zdravé hlízy bez známek zaplísnění nebo hniloby či poškození škůdci. Povrch brambor by měl být hladký a žlutohnědý či 
hnědý, nikoliv nazelenalý, bez přítomnosti klíčků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*