Polský žurek s klobásou

Polévky připravované z kvásku najdeme téměř po celé střední a východní Evropě. A v každém kraji má svoji trochu upravenou podobu. U nás je to například kyselo. Pokud tedy milujete kyselé chutě, pak si zcela jistě oblíbíte i polský žurek. Tato polévka je velmi sytá a vydatná. Jejím základem je zákvas z žitné mouky, silný vývar z kostí nebo uzeného masa. Přidat můžeme klobásy, brambory, vařená vejce atd.
Polévky připravované z kvásku najdeme téměř po celé střední a východní Evropě. A v každém kraji má svoji trochu upravenou podobu. U nás je to například kyselo. Pokud tedy milujete kyselé chutě, pak si zcela jistě oblíbíte i polský žurek. Tato polévka je velmi sytá a vydatná. Jejím základem je zákvas z žitné mouky, silný vývar z kostí nebo uzeného masa. Přidat můžeme klobásy, brambory, vařená vejce atd.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
2–3 litry
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
3-5 dní - kvásek
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Zákvas
    česnek 2stroužky
    voda 2skleničky teplá
    chléb 3krajíce staré kůrky
Polévka
    klobásky 500gramů
    uzený bok 200gramů
    žebírka 100gramů
    smetana 100ml
    vejce 4ks vařená
    brambora 2ks
    mrkev 2ks
    česnek 2-3stroužky
    nové koření 2-3stroužky
    majoránka 2lžíce
    petržel 1ks
    cibule 1ks
    houby 1hrst sušené
    sůl 1špetka
    zákvas 1/2litru
    celer 1/4ks
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme zákvas (min. 3 dny dopředu).
  2. Česnek očistíme a každý stroužek nakrájíme na čtvrtiny.
  3. Mouku vsypeme do zavařovací sklenice 0,7 l, zalijeme teplou vodou, zamícháme, přidáme kousek kůrky ze starého chleba a česnek.
  4. Přikryjeme plátnem a postavíme na 3-5 dní na teplé místo.
  5. Zákvas je hotový, když má příjemnou charakteristickou vůni a kyselou chuť. Pokud se na povrchu zákvasu vytvoří plíseň, je třeba ji odstranit.
  6. Den předem, nebo v den přípravy polévky, si uvaříme vývar.
  7. Do velkého hrnce si připravíme 2-3 litry vody, přidáme bobkový list, nové koření, houby, mrkve, petržel, celer, žebírka, půl bůčku a vaříme do měkka cca 1,5 – 2 hodiny. Nesolíme (bůček je dosti slaný).
  8. Mezitím si na pánvi vyškvaříme zbylý bůček.
  9. Nakrájíme cibuli a přidáme k bůčku, necháme zesklovatět. Odložíme bokem.
  10. Na pánvi opečeme klobásy nakrájené na kolečka, aby pustily tuk.
  11. Vše vyjmeme z hotového vývaru, bůček nakrájíme na kostky, z žebírek obereme maso.
  12. Zeleninu nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme nahrubo.
  13. Vše vrátíme do vývaru, přidáme osmažený bůček s cibulí a klobásy.
  14. Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a přidáme do vývaru.
  15. Vše povaříme ještě cca 20 minut
  16. Do vývaru přimícháme zákvas a když se začne vařit, přidáme majoránku, rozmačkaný česnek a dosolíme podle chuti.
  17. Dobře rozmícháme a ještě povaříme dalších 20 minut.
  18. Polévku odstavíme a přimícháme smetanu.
  19. Na talíři servírujeme s rozkrojeným vařeným vejcem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*