Truffes au chocolate neboli čokoládové lanýže jsou delikatesou pocházející z mlsné Francie. Milovníci čokolády je doslova zbožňují a uhlídat, aby se jim nedostaly na dosah, je pěkně těžké. Jsou hříšně sladké a díky jemné konzistenci se doslova rozpouští na jazyku. A pokud jich náhodou připravíte víc, můžete je věnovat jako originální vlastnoručně vyrobený dárek.     
| 
 | 
 
Truffes au chocolate neboli čokoládové lanýže jsou delikatesou pocházející z mlsné Francie. Milovníci čokolády je doslova zbožňují a uhlídat, aby se jim nedostaly na dosah, je pěkně těžké. Jsou hříšně sladké a díky jemné konzistenci se doslova rozpouští na jazyku. A pokud jich náhodou připravíte víc, můžete je věnovat jako originální vlastnoručně vyrobený dárek.      
 | 
          | 
 
Porce     
25 lanýžů     
 | 
          | 
 
Doba přípravy     
20 minut     
 | 
          | 
 
Chod     
 | 
Suroviny
| 
 
čokoláda
200g
hořká 
 
smetana ke šlehání
125ml
 
máslo
2lžíce
 
holandské kakao
2lžíce
  | 
Pokyny    
- Do kastrůlku nalámejte čokoládu, přidejte smetanu ke šlehání, máslo a za stálého míchání zahřívejte na středním plamenu.
 - Jakmile se čokoláda rozpustí a směs se spojí v hladký krém, odstavte hrnec z plotny.
 - Nechte vychladnout a poté ho dejte do lednice. Hmotu nechte ztuhnout, nejlépe přes noc.
 - Z připravené hmoty odkrajujte lžičkou menší kousky, ze kterých v dlani vytvořte kuličky.
 - Nakonec je obalte v kakau, oklepejte a ukládejte do připravené krabičky.
 
