Tuky a oleje: Závěrečné shrnutí


[Total: 1    Average: 5/5]

Tuky jsou nepostradatelnou součástí lidské stravy. Stále častěji se hovoří o zbytečném strachu a obavách právě z tuků. Tuk je přitom přirozenou součástí celé řady potravin. Rozhodně bychom se ho neměli obávat a ve stravě ho neodsouvat na poslední kolej. Civilizační onemocnění a obezitu může spíše vyvolat přemíra rafinovaného cukru či glukózofruktózového sirupu aj., především pak absence pravidelného každodenního, nejlépe aerobního, pohybu. Bez fyzické aktivity je každá snaha o zhubnutí, a vůbec o zdravý životní styl, marná.

Tuky a oleje_Závěrečné shrnutí

Rád bych, abyste chápali problematiku tuků komplexně a ne jenom jako vytažený úryvek z kontextu celého stravovacího režimu, stravovacích návyků, vašich kulinářských schopností, ekonomických i časových možností stravování apod.

Základní tipy, jak být fit

Pokud chceme být zdraví, je zapotřebí vidět náš život – naše zdraví jako celek. K tomu, abychom byli opravdu zdraví, jak na těle, tak i na duši, je zapotřebí především nestresovat se z toho, co si dnes dám k jídlu. To je první bod, který zdůrazňuji všem lidem, se kterými pracuji.

U tématu „tuky“ jsme hovořili také o pohybu… bez pravidelného „hýbání“ můžeme řešit, co chceme, ale bude to více méně k ničemu. Pravidelný pohyb je prostě nezbytný. Zkuste si dát předsevzetí do nového roku, že zařadíte do svého režimu 30 min. fyzické aktivity denně.

Další věc je klid a pohoda v průběhu stolování. Často pozoruji u sebe, jak jím ve spěchu…

Rozhodně je také nanejvýš důležité mít v pořádku vztahy kolem sebe – v rodině i v práci. Buďme přímí k sobě i k ostatním.

Zásady u požívání tuků, olejů i margarínu

Druhy tuku

Konzumujeme přirozený tuk, nebo tuk rafinovaný (určitým způsobem – tzn. mechanicky nebo chemicky upravovaný)?
Pakliže se jedná o přirozený tuk v potravinách, jako je např. maso ryb a hospodářských zvířat, mléko a mléčné výrobky, nebo ořechy a semena, avokádo, kokos apod., neměli bychom si příliš lámat hlavu, zda je tato konzumace vhodná či nikoli, je jednoduše přirozená.
Samozřejmě za předpokladu dalších níže uvedených bodů a rovněž, jak již výše zaznělo, za předpokladu, že máme nastolenou rovnováhu mezi příjmem energie a jejím výdejem. Tím mám na mysli pravidelnou déletrvající fyzickou aktivitu. Dnes existuje celá řada fitness aplikací, které nám v této otázce mohou být nápomocny. (Garmin Conect, My Fitness Pall…).

Jestliže však máme před sebou potravinu, která určitým výrobním procesem prošla (například solené fritované chipsy - brambůrky), je vhodné zamyslet se, jaký to na nás může mít vliv.  
Pokud si dáme potravinu se skrytými tuky jednou za čas, sportujeme, máme ve stravě např. dostatek čerstvého salátu, celozrnných obilovin nebo také zeleniny, chipsy nebudou problém.

Osobně zastávám jednoduché pravidlo: „… čím méně je potravina ve svém přirozeném stavu, tím náročnější může být proces
trávení.“

Doporučení

Dávejme tedy přednost jednoduchým podobám tuku, u kterých s jistotou víme, co jsou zač.

Dávejme si rovněž pozor na skrytou energii v potravinách. Záměrně neříkám pouze skrytých tuků, protože například cukry se mohou rovněž přeměnit na zásobní tukovou tkáň (zvláště to platí u fruktózy).

Obezřetně bychom měli přistupovat k těmto potravinám:

Sladké listové pečivo a sladké fritované pečivo – koblihy a donuty.

Předsmažené polotovary a mražené řízky, filety, rybí prsty, krokety, cibulové kroužky, hranolky apod.

Rovněž hlídejte množství glukózofruktózového sirupu v potravinách.

 

Původ potraviny, která tuk obsahuje

V dřívějších dobách bylo sedlákovi, potažmo řezníkovi jasné, že zvířata, o která se stará, bude jíst on sám, jeho přátelé, rodina nebo blízcí známí. Záleželo mu tedy, co dobytek jí a jak je o něj postaráno. Dnes je tomu zcela jinak.
Neříkám, že je všem výrobcům kvalita vstupních surovin a výstupních produktů ukradená, v žádném případě! Je spoustu kvalitních menších i větších výrobců, ale také nás v mnoha případech výrobci naučili jíst různé potraviny, které mají energetickou hodnotu, ale našemu zdraví neprospívají.
Je tedy nanejvýš vhodné, aby prodejci viděli náš zájem o kvalitu potravin, které nám nabízí. Ptejte se, odkud máslo nebo olej pochází, proč jedno maso stojí 80 Kč a jiné 150 Kč, jakým způsobem je postaráno o chovná zvířata…

  1. Dávejte přednost českým potravinám.
  2. Navštěvujte menší prodejny s kvalitními potravinami.
  3. Střídejte potraviny a hledejte mezi nimi rozdíly.

Věřím, že budete mile překvapeni!

U olejů sledujte obal - láhev, ve které se daný olej prodává. Pokud výrobce nabízí spotřebiteli kvalitní produkt, rozhodně jej uschová do tmavé lahve. Plastové lahve do olejů uvolňují nebezpečné látky, které jsou v plastech obsaženy. Proto se jim raději při výběru vyhýbejte. 

Způsoby konzumace

Není problém si dopřát křupavou omaštěnou kačenu s knedlíkem a se zelím. Problém může nastat, pokud takové jídlo sníme moc rychle, nebo ho zapíjíme vychlazenou dvanáctkou! Zvlášť to platí u pizzy, ve které se kombinuje lepek a škroby z mouky, mléčný cukr – laktóza i mléčný protein, dále pak živočišný protein ze salámu či šunky a často také olivový olej.
Jídlo tohoto typu potřebuje určitou teplotu a čas, aby se správně natrávilo. Pokud takovouto kombinaci potravin zapijete kolou, nebo čímkoli studeným, trávení probíhá dále jen velmi obtížně.

Rada nad zlato!

Udělejte si jednoduše na jídlo čas a vychutnejte si ho! Dejte čas také trávení. Tučná jídla nezapíjejte, ale napijte se před jídlem a poté s odstupem alespoň deseti minut.

Domácí úpravy tuku/oleje

Pokud potřebujeme pokrmy upravit smažením, vybírejme raději přepuštěné máslo nebo sádlo namísto rostlinných olejů, jakými jsou slunečnicový nebo řepkový. Tuky a oleje můžeme rovněž kombinovat. Mám rád kombinaci olivového oleje, lžičky kokosového oleje a lžičky másla.

Pokud potřebujete péct, dejte s klidným svědomím přednost sádlu nebo opět přepuštěnému máslu.

Závěrem bych dodal, že tuky byly vždy součástí našeho jídelníčku. Neexistovaly nízkotučné potraviny. Lidé jedli to, co se jim urodilo na poli nebo v sadu… to, co si sami vypěstovali.
Pokusme se být zvídavější a odvážnější, mít jednoduše chuť k získání opravdové kvality.  

Autorem článku je Jakub Pawlas

Tags:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*