Kedlubna: dietní zázrak za pár korun

Kedlubnu (nebo také kedluben) k nám přivezli staří Římané a v českých zemích se od té doby uchytila – jak v půdě, ve které se jí dobře daří, tak v kuchyni, kde se jí spotřebuje téměř tři kila na osobu ročně.

kedlubna_253606798

Pokud máte rádi kedlubnu a pravidelně si ji dopřáváte, děláte dobře – je totiž plná vitamínů, minerálů, a to nejen bulva, ale především listy. Navíc je výborná pro snižování hmotnosti, ve sto gramech je jen 50 kalorií. A pokud existují negativní kalorie, má je právě kedlubna!

Pro zdraví, trávení a hubnutí

Jedna kedlubna má až 60 mg vitaminu C na 100 g, což je více než u citrónu (o vitamínu C jsme psali zde), dále pak obsahuje betakaroten, vitamín E, vitamíny skupiny B a také vzácný vitamín K.

V kedlubně je také celá řada minerálů (draslík, vápník, železo a zinek) a také látka cholagogum, která zvyšuje vylučování žluči. Trávení podporují i obsažené vlákniny. Proto se doporučuje jako přírodní lék na zácpu.

Negativní kalorie?

Všichni chceme, aby to byla pravda – aby některá jídla měla záporné kalorie. Podle některých vědců tomu tak je a při trávení třeba celeru nebo právě kedlubny se spotřebuje více energie, než daná potravina přinese do organismu. Ať to je pravda nebo mýtus, kedlubna obsahuje beztak málo kalorií, podporuje trávení a mírně odvodňuje, takže hubnutí pomáhá v každém případě.

O hubnutí jsme psali zde. 

V kuchyni

Výhodou kedlubny je její nepříliš výrazná chuť. Můžete ji tedy doplnit svým oblíbeným kořením a máte vystaráno. Chutná dobře zejména s česnekem, bazalkou, tymiánem nebo křenem a dalšími výraznými potravinami. Kedlubnu zpracujte celou, včetně listů. Ty obsahují více prospěšných látek než bulvy! Listy můžete jednoduše nasekat do salátu, nebo spařit jako špenát. Bulvu pak můžete nakrájet na plátky a zabalit místo svačiny, nakrájet na špalíčky a podávat s dipem, třeba s hummusem.

Dušená česneková kedlubna

Dušená česneková kedlubna

Klasický je salát z nastrouhané kedlubny s křenem nebo česnekem, případně se zakysanou smetanou nebo tvarohem. Tepelně ji můžete upravit...

Recept - suroviny a postup

Lehká kedlubnová polévka

Lehká kedlubnová polévka

Říká se, že polévka je grunt. Ale když venku padají teplotní rekordy, na hutnou polévku často není chuť. Zkuste proto proto lehkou...

Recept - suroviny a postup

Kelímek od smetany stačí pořádně vyškrábat a může putovat do žlutého kontejneru.
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Léčivá zelenina v našem jídelníčku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*