Červenou řepu nemusíme využívat pouze jako součást hlavních pokrmů. S její pomocí dokážeme vykouzlit i neobvyklé občerstvení k vínu či pivu. Přinášíme jednoduchý recept, jehož příprava zabere jen pár minut. K přípravě receptu můžeme využít stejně tak řepu čerstvou jako sterilovanou. Řepa získá v kombinaci se slaninou, bylinkami a balzamikovou redukcí chuťově nový rozměr.
Suroviny: voda
Je tolik způsobů, jak připravit kuře a přeci mohou překvapit. Kuře chutná skvěle s bylinkami a nejrůznějším kořením. Vyzkoušeli jste jej někdy s hroznovým vínem? To totiž nemusí být jen součástí jednohubek, ale lze ho využít i při vaření. Hroznové víno má totiž vynikající chuť, která dodá celému pokrmu šmrnc! Vyzkoušejte kuře dušené na hroznech!
Je mnoho důvodů, proč se na krátkou chřestovou sezónu těšit a chřest na talíři rozhodně stojí za to! To ale u nás víme, však naše “bílé zlato” dosahuje mezinárodního věhlasu! K oblíbeným způsobům přípravy patří koláče a spojení celozrnného křehkého těsta, sýrové náplně a chřestu je naprosto geniální! Jak si připravit chřestový koláč?
Pustili jste se už někdy do přípravy domácí paštiky? Ještě ne, protože Vám připadá proces výroby příliš složitý a zdlouhavý? Důležité je, nenechat se odradit! I když je s přípravou paštiky trochu více práce, výsledek bude stát skutečně za to. Nejen, že budeme přesně vědět, co v paštice je, navíc můžeme použít čerstvé bylinky ze zahrádky a přidat naše oblíbené ingredience. My jsme jemné králičí maso doplnili rozmarýnem a tymiánem. Jako přílohu použijeme křupavý opečený chlebík, brusinkovou paštiku, jarní cibulku nebo domácí nasládlou cibuládu.
Asijská kuchyně je nejen velmi lehce stravitelná, ale její recepty jsou také jednoduché a rychlé na přípravu. Obsahují pouze několik základních surovin. Jsou tak ideálním řešením v případech, kdy na přípravu jídla není moc času, nebo se nám nechce u plotny trávit nekonečné hodiny.
Většina z nás zná zázvorový čaj, který nám pomáhá udržet si pevné zdraví v období chřipek. Dnes vám ale představíme recept na vynikající zázvorovou limonádu, která nás osvěží i v těch nejteplejších dnech.
Jablkový závin patří k pokladům české kuchyně. Pokud byla vaše letošní úroda na jablka opravdu bohatá a vy nevíte, co si s nimi počít, je u pečení závinu jednou z možností, jak s nimi naložit. Křehké těsto, lahodná a vláčná náplň vonící po skořici, rozinkách a oříšcích nadchne snad každého gurmána.
K tradiční české kuchyni patří neodmyslitelně omáčky. Kromě klasické koprové, nebo svíčkové, bychom neměli zapomínat ani na znojemskou omáčku. V rradičním podání bývá připravena z hovězí pečeně. Co takhle vyzkoušet odlehčenou variantu s krůtím masem a quinou?
Gulášová polévka patří mezi klasiky české kuchyně. A každý vám řekne, že ta jeho je nejlepší! Správná gulášová polévka by měla obsahovat rozemleté maso, cibuli a vařené brambory. Měla by mít výraznou červenou barvu i chuť a konzistence by měla být velmi hustá. Právě díky tomu v zimě polévka dokonale zasytí a v létě se spolu s krajícem chleba či jiným pečivem stane vydatnou svačinou, obědem nebo večeří.
Plněné papriky patří k oblíbeným pokrmům české kuchyně. Většinou si je dopřáváme plněné různými masovými směsmi, ale jejich nemasová verze není o nic méně chutná. Můžete využít rýži, kuskus nebo třeba bulgur - stejně jako my dnes. S ochucením bulguru nemusíte zůstávat jen u klasického koření, zkuste mu dodat trochu exotičtější nádech pomocí kurkumy, zázvoru nebo garam masaly.
Kdo by odolal domácímu pečivu? Dalamánky jsou velmi oblíbené a když si je doma čerstvě upečete, jsou úžasně nadýchané a křupavé. A ta vůně, která se při jejich pečení line kuchyní, se ničemu nevyrovná… Jak na to?