Vietnamská kuchyně je u nás stále oblíbenější. Můžeme v ní však zaznamenat i patrný vliv francouzské kuchyně. Příkladem jsou oblíbené obložené bagetky, které obsahují maso, naloženou zeleninu a bylinky, díky kterým získávají vietnamské bagety úplně jinou chuť, než klasické obložené bagety. Připravit si tuhle pochoutku doma přitom není nic složitého! Jak na to?
Suroviny: mrkev
Pomazánky jsou oblíbené, rychlé, variabilní a nikdy jich není dost. Při jejich přípravě se dají skvěle zužitkovat zbytky z ledničky. Pohanka jako základní surovina pro pomazánku není sice zcela typická, ale je to škoda. Pohanková pomazánka chutná skvěle a navíc je zdravá! S čerstvým pečivem potěší nejen jako svačina, ale i jako pohoštění návštěv.
Pastýřský koláč patří ke klasice anglické kuchyně. Původně to bylo vlastně jednoduché jídlo ze zbytků. Spodní část šťavnatého koláče tvoří ragú z mletého hovězího nebo jehněčího masa a vrchní vrstvu koláče pak zapečená bramborová kaše.
Pustili jste se už někdy do přípravy domácí paštiky? Ještě ne, protože Vám připadá proces výroby příliš složitý a zdlouhavý? Důležité je, nenechat se odradit! I když je s přípravou paštiky trochu více práce, výsledek bude stát skutečně za to. Nejen, že budeme přesně vědět, co v paštice je, navíc můžeme použít čerstvé bylinky ze zahrádky a přidat naše oblíbené ingredience. My jsme jemné králičí maso doplnili rozmarýnem a tymiánem. Jako přílohu použijeme křupavý opečený chlebík, brusinkovou paštiku, jarní cibulku nebo domácí nasládlou cibuládu.
Asijská kuchyně je nejen velmi lehce stravitelná, ale její recepty jsou také jednoduché a rychlé na přípravu. Obsahují pouze několik základních surovin. Jsou tak ideálním řešením v případech, kdy na přípravu jídla není moc času, nebo se nám nechce u plotny trávit nekonečné hodiny.
Tento salát se hodí do teplých jarních dnů i na zahnání odpoledního hladu.
V kuchyni se připravuje čerstvá hlíva tak, jako jiné houbové pokrmy – skvěle chutná v omáčkách nebo v polévkách. jendu takovou si můžete připravit podle našeho receptu.
Prázdný talíř nám každý odevzdá i v případě, když mu naservírujeme výborné pesto z mrkvové natě se špagetami podle Igora Chramce. Jedná se o zdravý a jednoduchý pokrm, který si oblíbí celá rodina.
My Češi říkáme, že polévka je grunt a tentokrát se vydáme do jižních Čech, kde vaří puckovou polévku. Jedná se o sytou polévku plnou zeleniny a hub. Ke svému jménu „pucková“ však přišla díky nokům, které se do ní přidávají a kterým se kdysi říkávalo pucky.
Toskánskou fazolovou polévku tvoří pestrý výběr zeleniny, který lze obměňovat podle její dostupnosti. Kombinace zeleniny a středomořského koření jsou dokonalou symfonií chutí. Hlavní součástí jsou ale luštěniny, díky kterým dokáže polévka zasytit a zahřát v chladných dnech. Spolu s pečivem ji pak můžeme servírovat jako vydatný hlavní pokrm.
Poctivý vývar má opravdu mnoho využití. Při použití kvalitních surovin získáme pokrm plný vitaminů a minerálních látek, které jsou pro tělo v této podobě velmi dobře využitelné.