Burek je tradičním pokrmem turecké a balkánské kuchyně a v případě, že rádi objevujete nové chutě, je pro vás burek tím pravým.. Připravuje se z tenkého listového těsta známého jako filo. Plní se především sýrem feta, ale i mletým masem nebo zeleninou. Je vynikající teplý i podávaný za studena se salátem. V balkánských kuchyních se často podává jako osvěžující svačina spolu s bílým jogurtem, nebo jogurtovým nápojem ajranem.
Suroviny: koření
S dnešním receptem opět nahlédneme pod pokličku staročeské kuchyně. Tento recept na velmi chutné cukroví je starý zhruba sto let a jeho název je odvozen od podoby. Výsledné cukroví totiž opravdu vypadá jako zabalený batůžek. Základ tvoří košíček z křehkého těsta plněný nadýchanou sněhovou náplní s ořechy. Časově patří recept k těm náročnějším, ale výsledek stojí zcela jistě za to!
Cibulové kroužky patří k oblíbenému pokrmu. Jak už sám název napovídá, jedná se o kroužky cibule obalené v těstíčku a smažené v oleji. Většinou si jej dopřáváme jako přílohu, něco malého k zakousnutí nebo zajímavé pohoštění na party. Dokonalým společníkem nasládlých kroužků jsou různé dipy, do kterých se namáčejí. Jakmile zjistíte, že připravit si domácí cibulové kroužky je velmi snadné a rychlé, najdou si u vás zcela jistě své místo.
Chai Latte patří mezi nápoje s velmi intenzivní chutí, který k nám doputoval až z daleké Indie. Výraznou chuť černého čaje podtrhuje silná chuť exotického koření a mléka. V chuti chai latte můžeme cítit zázvor, hřebíček, kardamom, šafrán, skořici i pomerančovou kůru. Koření si můžeme namíchat sami, nicméně můžeme zakoupit už i předem připravenou směs na tento nápoj. Aby všechny chutě lépe vynikly, přidává se do nápoje mléko a podle chuti med nebo cukr.
Krokety nejsou jen bramborové. Můžeme si je připravit ze všech druhů masa i zeleniny, dnes si vyzkoušíme recept z rybího masa. Chutná výborně!
Fish & Chips patří mezi klasiku britských fastfoodů, kterou dostaneme opravdu na každém rohu. Základem je kvalitní čerstvá ryba, křupavé nadýchané těstíčko a křupavé hranolky. Na tento pokrm nemusíme chodit do fastfoodu, ale můžeme si jej udělat i doma. Jak na to?
Kreativitě se v kuchyni opravdu meze nekladou. Do dokládá i slavný český šéfkuchař Přemek Forejt, který se svým týmem pro hosty v restauraci Entrée vymyslel místo klasické rizota tzv. bramboto. Protože přeci jen na Hané rostou více brambory než rýže. Zkuste si jej doma připravit i my, je to opravdu delikatesa!
Tyto malé roztomilé dortíky si v poslední době získaly velmi na popularitě a staly se oblíbeným dezertem, bez kterého se neobejde snad žádná oslava. Těsto podle tohoto receptu chutná po čokoládě a banánech, sladkost mu dodají sušené fíky. Krém připravený z mascarpone a smetany a dochucený sušenými banány krásně křupe. Jak na to?
Škvarkové placky dělávaly naše prababičky a babičky poměrně často. Když se škvařilo sádlo při zabíjačkách, zůstávala spousta škvarků, které se daly využít mnoha způsoby. K jednomu z nejoblíbenějších patřily placky, do kterých se přidávaly posekané škvarky. Pokud si budeme chtít škvarkové placky upéct dnes, nemusíme už kvůli tomu zabíjet prase - škvarky můžeme běžně sehnat v každém řeznictví. Nezapomeňte placky také řádně posypat mákem, tak chutnají totiž skvěle!
Kdo by nemiloval sušenky speculoos, speculaas nebo také speculatius. Patří k tradičnímu pečivu v Holandsku nebo v Belgii, ale postupně se staly velmi oblíbenými i v našich končinách. Tradičně se sušenky vymačkávají do dřevěných formiček, ale ty u nás nedají moc dobře sehnat. Můžeme tak využít silikonové formičky nebo embosované válečky, díky kterým na sušenkách vykouzlíme nádherné vzory. Velkou roli hraje v receptu i koření. V dnešní době už lze sehnat koření namíchané přímo na přípravu těchto sušenek. Tento recept na sušenky speculoos připravil web Jakvkuchyni.cz v odlehčené verzi bez cukru. Jak na to?
Ceviche je velmi jednoduchý a chutný rybí pokrm pocházející z Latinské Ameriky, kde je tato úprava rybího masa obrovským hitem. Připravuje se ze syrového rybího masa, které je několik hodin marinováno v citrusové či limetové šťávě, následně se přidají další ingredience. Ceviche se v tomto receptu nechává déle odležet, bude tak chutnat i těm, komu nechutná syrové rybí maso. Jak na to?