S kukuřicí proti stresu a únavě


Kukuřice v našich krajích už zdomácněla. Díky své lahodné chuti se stala oblíbenou pochoutkou, ať už ve formě popcornů, příloh, nebo samostatně uvařené. Kukuřice má navíc blahodárné účinky na naše zdraví. Látky obsažené v zrnech působí proti únavě. Pojídáním kukuřice zaženete rychle také stres a zapomenete na špatnou náladu, navíc si skvěle pochutnáte!

kukurice

Blahodárná pro zdraví

Kukuřice (Zea L.) je jednoděložná rostlina z čeledi lipnicovitých (paceae). Po pšenici, společně s rýží, patří mezi nejrozšířenější a neproduktivnější obilninu světa.

Nejrozšířenější je kukuřice cukrová. Zrna této kukuřice mají méně škrobu, hodně dextrinu, bílkovin a méně tuků. Populární je kukuřice pukancová, ze které se vyrábí popcorn.

Kukuřice obsahuje vysoký obsah vitaminů skupiny B, zejména pak thiaminu (B1). Ten v těle mění sacharidy na molekuly glukózy, které vyživují mozek a nervové buňky. Dále obsahuje kyselinu pantotenovou (B5) a listovou (B9), která chrání proti stresu. Kukuřice obsahuje také provitamin A (karoten) a E. Kukuřice obsahuje hodně minerálních látek jako například draslík, fosfor, i hořčík, mangan, zinek a selen. Díky těmto prvkům dochází v těle k okysličování buněk, máme pevné nehty, krásnou pleť a vlasy.

U diety sledujte glykemický index

Kukuřice díky svému bohatému obsahu sacharidů je relativně kalorická (96 kcal na 100 g). Ve 100 gramech kukuřičné hmoty je 18,8 g sacharidů, 3,5 g bílkovin a 2,2, g tuku. Cukr z kukuřice se v těle pozvolna přeměňuje na škrob a dodává tělu hodnotné sacharidy. Ovšem nezapomeňte na glykemický index (GI), který je u kukuřice vysoký. Jen popcorn má GI 85, zatímco třeba brokolice má jen 10. Čím vyšší je glykemický index, tím dříve máme hlad.

Kukuřice neobsahuje lepek, takže si na ní mohou pochutnat i lidé, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu.

Skladování a využití v kuchyni

Kukuřici můžete jíst syrovou, nakládanou, můžete si ji uvařit, upéct, grilovat nebo zamrazit. Syrové klasy se nesmí dlouho skladovat, díky kukuřičnému cukru zrna moučnatí. Při vaření kukuřice nepřidávejte do vody sůl, zrna by ztvrdla, přidejte ale lžíci cukru – zvýrazní se chuť i vůně.

Polenta – specialita z kukuřičné kaše

Potřebujeme: 250 g kukuřičné mouky, 1 l vody, 1 lžíce soli

Kukuřičnou mouku vsypeme do vařící osolené vody a mícháme, do té doby, dokud nám nevznikne hladká hmota. Za občasného míchání (pozor ať se nepřipálí) vaříme kaši zhruba 20- 30 minut. Jakmile se voda vyvaří, zbyde nám hustá směs, je kaše hotova a může se podávat. Dají se z ní udělat placky, které můžete zapéct v troubě nebo ogrilovat. Například vynikající jsou grilované placky potřené olivovým olejem a česnekem. Takto připravené placky můžete použít jako přílohu k masu nebo je naplnit fazolemi, mletým či grilovaným masem, apod.

Polenta na sladko: Do uvařené kaše zamícháme mléko, trošku másla a 2 lžíce mascarpone. Můžeme osladit ovocem, medem, skořicí, mátou, vanilkou, jak je libo. Máte tak rychlý, zdravý a hlavně vynikající dezert, který ocení nejen vaše děti.

Tags:

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*