Portugalské koláčky


Vyzkoušejte portugalské koláčky, které jsou hotové za půl hodiny, ale rozjasní vám celý den. Vznikly v Portugalsku v 18. století, kde mnichové začali z nepotřebných žloutků (bílky používali ke škrobení hábitů) péci pudinkové koláčky. Tyto koláčky jsou v Portugalsku tradičním dezertem. Podávejte k nim silnou kávu, která zdůrazní jemnou skořicovou chuť a lahodnou konzistenci pudinkové náplně.
Vyzkoušejte portugalské koláčky, které jsou hotové za půl hodiny, ale rozjasní vám celý den. Vznikly v Portugalsku v 18. století, kde mnichové začali z nepotřebných žloutků (bílky používali ke škrobení hábitů) péci pudinkové koláčky. Tyto koláčky jsou v Portugalsku tradičním dezertem. Podávejte k nim silnou kávu, která zdůrazní jemnou skořicovou chuť a lahodnou konzistenci pudinkové náplně.
Porce
10 kusů
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
10 minut
Suroviny
    skořice 3lžíce
    vejce 2ks na náplň
    vanilkový cukr 1pytlík
    pudink 1pytlík
    pomeranč 1ks na karamel
    cukr 3lžíce
Pokyny
  1. Listové těsto rozválíte a bohatě posypete skořicí. Již připravený plát vám usnadní práci, případně rozválejte běžné těsto z obchodu a zarolujte jej na pergamenovém papíře.
  2. Těsto zase nazpět zarolujete a nakrájíte na pětinky. Můžete jej srolovat velmi pevně, protože z něj budete tvarovat košíčky.
  3. Každý kousek pak postavte řezem dolů a jemně přitlačte. Vytvoříte tak z těsta kolečko se skořicovými letokruhy. Nechte je při okraji tlustší, prostředek můž být tenký.
  4. Vejce, zakysanou smetanu a vanilkový cukr vyšlehejte. Tuto náplň si můžete ozvláštnit přidáním hrozinek, koření nebo třeba kousků čokolády.
  5. Z připravených koleček vymodulejete košíčky, naskládejte do vymazané formy na muffiny. V rozpálené troubě na 290 stupňů nechte 10 minut péci.
  6. Předpečené košíčky naplňte vanilkovým krémem a vložte ještě na deset minut do trouby. Teplotu můžete snížit na 280 stupňů.
  7. Z pomerančové šťávy a cukru připravte karamel. Cukr rozpustíte v pánvi, po troškách přiléváte pomerančovou šťávu a rychle mícháte.
  8. Hotové košíčky polijte karamelem, nechte trochu vychladnout a podávejte.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*