Marokánky


Marokánky patří k oblíbenému vánočnímu cukroví. A stejně jako má každý svůj osvědčený recept na linecké cukroví a vanilkové rohlíčky, také je tomu u marokánek. Každý je připravuje trochu jinak. Tato verze je trochu odlehčená, ale o nic méně chutná. Kandované ovoce je nahrazeno sušeným a smetana rostlinným mlékem. Pro delší trvanlivost doporučujeme skladování v dóze a v chladu.
Marokánky patří k oblíbenému vánočnímu cukroví. A stejně jako má každý svůj osvědčený recept na linecké cukroví a vanilkové rohlíčky, také je tomu u marokánek. Každý je připravuje trochu jinak. Tato verze je trochu odlehčená, ale o nic méně chutná. Kandované ovoce je nahrazeno sušeným a smetana rostlinným mlékem. Pro delší trvanlivost doporučujeme skladování v dóze a v chladu.
Porce
20 kusů cukroví
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
20 minut
Suroviny
    mléko 250ml nebo smetana
    ořechy 200g lískové, mandle, pekanové
    ovoce 200g sušené - rozinky, meruňky
    čokoláda 150g hořká, ideálně 75%
    cukr 150g třtinový
    mouka 70g polohrubá
Pokyny
  1. Do hrnce nalijeme mandlové mléko nebo smetanu, přidáme mouku a cukr.
  2. Z těchto surovin uvaříme na středním plameni hustší kaši (trvá to 5-10 minut).
  3. Kaši mícháme po celou dobu, protože má tendenci se rychle připalovat.
  4. Odstavíme a necháme zcela vychladnout.
  5. Mezitím si připravíme sušené ovoce – nakrájíme ho na kousky (rozinky a brusinky nemusíme).
  6. Oříšky lehce nasekáme na menší kousky.
  7. Plechy vyložíme pečicím papírem.
  8. Troubu předehřejeme na 170°C.
  9. Nasekané ořechy a sušené ovoce vmícháme do studené kaše a promícháme.
  10. Pomocí dvou lžiček děláme na plech menší hromádky (cca o průměru 4 – 5 cm) a lehce je připlácneme.
  11. Pečeme 15 – 20 minut.
  12. Upečené marokánky necháme vystydnout na plechu – teplé je neodlepujeme, mohly be se totiž rozlomit.
  13. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a pomocí mašlovačky ji naneseme na spodní stranu marokánek.
  14. Necháme ztuhnout a skladujeme v uzavřené dóze na chladnějším místě.
Tags: , ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*