Oblíbený a osvěžující salát Coleslaw (čtěte kólsló) pochází z Holandska, kde se připravoval ze spařeného zelí, mrkve a cibule. Tento salát Holanďané nazývali výstižně “koolsalade” (v překladu zelný salát). Název coleslaw vznikl až poté, co holandští přistěhovalci dorazili do Ameriky. V dnešní době existuje na jeho přípravu mnoho receptů, vždy ale platí, že je jednoduchý, rychlý a na jeho přípravu vám postačí pouze pár základních surovin.
|
Oblíbený a osvěžující salát Coleslaw (čtěte kólsló) pochází z Holandska, kde se připravoval ze spařeného zelí, mrkve a cibule. Tento salát Holanďané nazývali výstižně “koolsalade” (v překladu zelný salát). Název coleslaw vznikl až poté, co holandští přistěhovalci dorazili do Ameriky. V dnešní době existuje na jeho přípravu mnoho receptů, vždy ale platí, že je jednoduchý, rychlý a na jeho přípravu vám postačí pouze pár základních surovin.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
bílé zelí
1/2ks
mrkev
1ks
cibule
1ks
řapíkatý celer
2ks
majonéza
2lžíce
vinný ocet
1lžíce
citrón
1ks
třtinový cukr
1lžíce
|
Pokyny
- Zelí, cibuli a řapíkatý celer nakrájíme na malé kostičky. Mrkev očistíme, nastrouháme ji na hrubém struhadle a vmícháme ji k zelí. K takto připravené zelenině přidáme majonézu, vinný ocet, citronovou šťávu, cukr, sůl, pepř a vše pořádně promícháme.
- Salát necháme odležet v lednici a servírujeme ho vychlazený.