Cuketová koprovka s jáhlami


Tuhle zeleninovou krémovou polévku lze skvěle dochucovat nejen koprem, ale také křenem či česnekem a čerstvými bylinkami. Namísto cuket můžete na podzim použít jiné druhy bílé zeleniny, jako je třeba bílá část pórku, petržel nebo pastinák, a dochutit křenem a umeoctem.
Tuhle zeleninovou krémovou polévku lze skvěle dochucovat nejen koprem, ale také křenem či česnekem a čerstvými bylinkami. Namísto cuket můžete na podzim použít jiné druhy bílé zeleniny, jako je třeba bílá část pórku, petržel nebo pastinák, a dochutit křenem a umeoctem.
Porce
4 osoby
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Suroviny
    zelenina 1kg v biokvalitě nebo z dobrého zdroje:
    cuketa 600g oloupaná
    cibule 200g
    brambor 200g
    voda 1,5l
    jáhly 50g oprané a okapané
    máslo 3lžíce přepuštěné, nebo olivový olej a kousek másla
    umeocet 2 - 3lžíce běžně koupíte v prodejnách zdravé výživy
    kopr 1hrst čerstvý
    sůl 2lžičky mořská
    pepř 3kuličky
Suroviny k dochucení
    smetana 100ml na vaření nebo kousek másla
    vejce 1ks natvrdo, ztracené vejce nebo kostičky marinovaného tofu
Pokyny
  1. Očistěte veškerou zeleninu a nakrájejte ji na velké kusy.
  2. Jáhly properte a nechte okapat v cedníku.
  3. Na přepuštěném másle a na mírném ohni pomalu opékejte osolenou zeleninu cca 5–10 minut, přidejte jáhly a také je za stálého míchání mírně osmahněte.
  4. Poté zalijte horkou vodou, osolte, přidejte pepř a vařte cca 15–20 minut. Všechna zelenina i jáhly by měly být měkké.
  5. Rozmixujte výkonným ponorným mixérem do hladkého krému a poté polévku propasírujte přes síto, aby byla úplně jemná. (Pokud máte supervýkonný mixér, starost s pasírováním odpadá.)
  6. Teď máte hotový jemný zeleninovo-jahelný krém, který dochutíte umeoctem, koprem, kouskem másla či ghíčka, případně můžete přidat také smetanu, není to ale vůbec nutné.
  7. Dle potřeby ještě dolaďte solí či čerstvě mletým pepřem.
  8. Servírujte s vajíčkem natvrdo, ztraceným vejcem nebo s kostičkami opečeného marinovaného tofu.

Všechny suroviny, které jsou na našem trhu dostupné, doporučuje Hanka používat v biokvalitě.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*