Už jste objevili lemon curd - jemný sladkokyselý krém plný bohaté citrónové chuti?Citrónový curd se skvěle hodí do palačinek, nebo tvarohových dezertů. V případě, že jste dosud používali krém kupovaný, protože jste se jej neodvážili připravit doma, rozhodně se toho nebojte. Příprava je naprosto jednoduchá.
|
Už jste objevili lemon curd - jemný sladkokyselý krém plný bohaté citrónové chuti?Citrónový curd se skvěle hodí do palačinek, nebo tvarohových dezertů. V případě, že jste dosud používali krém kupovaný, protože jste se jej neodvážili připravit doma, rozhodně se toho nebojte. Příprava je naprosto jednoduchá.
|
![]() |
Porce
250 ml másla
|
![]() |
Doba přípravy
20 minut
|
![]() |
Doba vaření
30 minut
|
Suroviny
cukr
70g
krupicový
citrónová šťáva
70ml
cca 2 citrony
máslo
50g
vejce
4ks
žloutek
citrónová kůra
2 pomeranče
|
Pokyny
- Citróny omyjeme a kůru jemně nastrouháme (strouháme pouze žlutou část kůry, bílou ne, aby krém nezhořkl).
- Všechny ingredience smícháme a ve vodní lázni za občasného míchání zahříváme, dokud směs nezhoustne do kaše. Pozor na vysokou teplotu, aby se žloutky nesrazily.
- Správnou konzistenci můžeme vyzkoušet ponořením lžíce. Pokud prstem přejedeme po vypouklé části lžíce a krém nezakryje stopu, máme hotovo.
- Pokud chceme krém jemný, bez kousků kůry, přecedíme ho přes jemné sítko.
Krém můžeme použít na palačinky nebo na koláče.V lednici vydrží až 2 týdny. Krém je hustý díky vaječným žloutkům, které na sebe pozvolným zahříváním navazují tekutiny, jež zahušťují. Tento princip přípravy je základem krémů označovaných jako curd.