Citrónový krém


Už jste objevili lemon curd - jemný sladkokyselý krém plný bohaté citrónové chuti?Citrónový curd se skvěle hodí do palačinek, nebo tvarohových dezertů. V případě, že jste dosud používali krém kupovaný, protože jste se jej neodvážili připravit doma, rozhodně se toho nebojte. Příprava je naprosto jednoduchá.
Už jste objevili lemon curd - jemný sladkokyselý krém plný bohaté citrónové chuti?Citrónový curd se skvěle hodí do palačinek, nebo tvarohových dezertů. V případě, že jste dosud používali krém kupovaný, protože jste se jej neodvážili připravit doma, rozhodně se toho nebojte. Příprava je naprosto jednoduchá.
Porce
250 ml másla
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Suroviny
    cukr 70g krupicový
    citrónová šťáva 70ml cca 2 citrony
    máslo 50g
    vejce 4ks žloutek
    citrónová kůra 2 pomeranče
Pokyny
  1. Citróny omyjeme a kůru jemně nastrouháme (strouháme pouze žlutou část kůry, bílou ne, aby krém nezhořkl).
  2. Všechny ingredience smícháme a ve vodní lázni za občasného míchání zahříváme, dokud směs nezhoustne do kaše. Pozor na vysokou teplotu, aby se žloutky nesrazily.
  3. Správnou konzistenci můžeme vyzkoušet ponořením lžíce. Pokud prstem přejedeme po vypouklé části lžíce a krém nezakryje stopu, máme hotovo.
  4. Pokud chceme krém jemný, bez kousků kůry, přecedíme ho přes jemné sítko.
Krém můžeme použít na palačinky nebo na koláče.V lednici vydrží až 2 týdny. Krém je hustý díky vaječným žloutkům, které na sebe pozvolným zahříváním navazují tekutiny, jež zahušťují. Tento princip přípravy je základem krémů označovaných jako curd.
Tags:

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*