Makové hody pro zdraví


Nenápadná zrnka máku dokážou proměnit obyčejný loupák nebo unuděné nudle v lahodné pochoutky… Mák patří do české kuchyně odjakživa a v jeho pěstování jsme dokonce světovou jedničkou! Ať už si dopřejete makové buchty, nebo některý z raw dezertů, pokaždé uděláte dobře – mák je totiž bohatým zdrojem vápníku a dalších důležitých látek a navíc báječně chutná.

Makové hody pro zdraví

Možná jste to také netušili – v pěstování máku jsme světovou jedničkou a na předních příčkách se držíme i co se týká jeho konzumace. Podle statistik si každý z nás v průměru dopřeje 30 dkg makových zrníček ročně – a to je dobrá zpráva, mák totiž může našemu zdraví opravdu prospět. Ptáte-li se čím, pak především vysokým obsahem minerálních látek.

Zajímavosti o máku

Mák lidstvo využívá už mnoho tisíc let. První zmínky o jeho pěstování pocházejí z oblasti Středomoří ze 6. tisíciletí př. n. l.

Rostlina vyžaduje slunečné stanoviště a výživnou půdu, pak dorůstá až do výšky 150 cm.

Podle odrůdy kvete fialově, modře, červeně nebo bíle, květy se následně přemění na plody, které obsahují velké množství semen. Ta mohou být šedá, černá nebo modrá. V našich podmínkách se nejčastěji používá mák modrý a šedý, v prodejnách zdravé výživy můžete koupit i bílý mák.

Ne ve všech zemích je jeho pěstování povoleno, protože se jedná o potenciální zdroj opia (získává se naříznutím nezralých makovic). Z tohoto důvodu musí být i u nás pěstování máku na větších plochách (nad 100 m²) schváleno úřady. Kontroluje se také množství sklizené makoviny a způsoby jejího využití.

Mák setý (Papaver somniferum) se pěstuje především pro potravinářské účely a hojně se využívá i v lékařství. 

Mák a jeho vliv na naše zdraví

Kromě vysokého zastoupení manganu, hořčíku a fosforu je výjimečně bohatý především na vápník.

Uvádí se, že ve 100 g máku se nachází cca 1 460 mg vápníku, což je asi 12x víc, než kolik obsahuje mléko a další mléčné výrobky.

Právě díky vysokému obsahu vápníku může konzumace máku posloužit i jako prevence osteoporózy (řídnutí kostní tkáně) a působit pozitivně i na naše vlasy, nehty a zuby.

K dalším přednostem máku pak patří vysoký obsah vitaminu E i vitaminy B1 a B12, které jsou důležité především pro naši nervovou soustavu – a to je možná důvod, proč se rádi zakousneme do makového koláče, když máme stres v práci nebo se připravujeme ke zkouškám…

Makový olej nachází bohaté využití i v kosmetickém průmyslu. Často bývá součástí anti-aging krémů (proti stárnutí), protože obsahuje alkaloidy (např. papaverin), které uvolňují svalové napětí, a tím bojují proti vráskám. Makový olej můžete využít i při péči o vlasy a nehty, stejně tak dokáže řešit různé kožní problémy.

Použití makového oleje v kuchyni

Kromě samotného máku je v poslední době stále oblíbenější i makový olej. Pro obsah účinných látek, i díky své jemné chuti, se hodí do zeleninových i ovocných salátů, palačinek, lívanců a jiných dezertů.
Makovým olejem si můžete pokapat pečivo a také ho užívat samotný po lžičkách (1 lžička denně ráno nalačno). Doporučuje se při stresu, chronické únavě a psychické i fyzické námaze. Jen je třeba ho po otevření skladovat v chladničce, protože v teple rychle žlukne a hořkne.

7 faktů  o máku

  • Atleti ve starém Řecku používali na zvýšení síly i posílení zdraví směs máku, medu a vína.
  • V makovém oleji jsou bohatě zastoupeny esenciální mastné kyseliny pro kardiovaskulární aparát je důležitá hlavně kyselina linolová. 
  • Makový olej může pomoci při kožních problémech, potížích s lupy nebo u oslabených suchých vlasů.
  • Vysoký obsah hořčíku v máku může pomáhat předcházet svalovým křečím.
  • Typickou ořechovou příchuť máku lze ještě zvýraznit jeho opražením na pánvi na mírném ohni. Tímto způsobem se uvolní esenciální oleje a mák bude nejen aromatičtější, ale také křupavější.
  • Podle pekařů jsme konzervativní, a co se týká posypu pečiva, dáváme prý přednost klasickému máku například před sezamovými semínky.
  • Za tepla lisovaný olej se využívá při výrobě olejových barev pro výtvarníky

Použití máku v kuchyni

Chcete-li si tedy doma připravit některou makovou pochoutku doma, kupte si čerstvý nemletý mák (ohlídejte si datum spotřeby) a doma si ho těsně před použitím namelte ve speciálním mlýnku.

Nemletý mák skladujte ve vzduchotěsné nádobě v suchém, chladném a tmavém místě. Naopak umletý mák vám vydrží nejdéle v mrazničce.

Vyzkoušejte

Makové mléko

Hitem poslední doby se stalo makové mléko. Jeho příprava je snadná a určitě stojí za vyzkoušení.

Do vyšší nádoby nasypte 3 lžíce máku a zalijte je 0,5 l nejlépe pramenité vody. Promíchejte obsah a nechte přes noc stát. Ráno bude mít voda mléčně bílé zabarvení. Obsah dobře rozmixujte a pak přeceďte přes husté sítko nebo plátýnko.
„Mléko“ můžete vypít takto, případně  ho dále dochutit třeba kakaem, rozmixovaným banánem, jahodami apod.

Makovec

Makovec

Český klasický dezert, který provoní krásně celou kuchyni. Podávejte jej ještě horký, třeba se zmrzlinou a ovocem. Výborně chutná i...

Recept - suroviny a postup

Mrkvové nudle s mákem (raw)

Mrkvové nudle s mákem (raw)

Mrkev a mák vypadá na první pohled jako zvláštní kombinace. Sladká mrkev ale v tomto raw receptu nahradí nudle a výsledkem je velmi...

Recept - suroviny a postup

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*