Jak stolují lidé ve světě?


Pojďme si společně udělat malou exkurzi a podívat se na rozdíly ve stolování v Evropě, nebo Asii.
Dozvíme se například, co považují Italové za urážku, jaké chování u jídelního stolu je žádoucí v Japonsku nebo jaké zvyky bychom měli dodržovat o Vánocích. 

Jak stolují lidé ve světě

Jak se stoluje v různých státech Evropy?

Naše cesta začíná v Itálii. Co se vám vybaví, když se řekne: „italská specialita”? Většina z nás okamžitě vykřikne: „Přece italská pizza!”. Jednoduchý pokrm, který nám dokáže u jídelního stolu pěkně zavařit. Jak to?
V první řadě si musíme dát pozor na to, abychom si k ní neobjednali sýr navíc, jak jsme občas zvyklí u nás. Proč? Italové to považují za urážku kuchaře, pozor na to. Další problém nastává v okamžiku, kdy si vyhrneme rukávy, uchopíme příbor a… to stačí! Pizza se příborem prostě nejí. Nikdy… 

Nyní se přesuneme o kousek dále – do Francie. Zde na nás číhá nebezpečí v podobě připraveného pečiva na stole. Selský rozum nám říká, že pečivo slouží jako předkrm a má nám zkrátit čekání na hlavní chod. Ale chyba lávky. Nachystané pečivo je určené k sýrovému chodu. Počkejme si tedy na něj a až pak se do těch křupavých a voňavých baget pusťme.

Našli jsme pro nás také jednu kuriozitu z Anglie, týká se karafy s portským vínem. Pokud se někdy ocitneme v situaci, že k nám při stolování doputuje tento lahodný drink, dolijme sklenku tomu, kdo sedí po naší pravé straně. A spolustolovníkovi nalevo karafu předejme. Jen tak nás bude celá společnost u stolu vnímat, jako toho, kdo přeje i ostatním. 

Jaká jsou specifika stolování v jiných koutech světa? 

Nyní vytáhneme asi ten nejtěžší kalibr – Japonsko. To, že se zde jí hůlkami, nás zřejmě nepřekvapí, ale to, že se stoluje na zemi a bez bot už možná ano. A pokud se někdy ocitneme v situaci, že náš japonský hostitel začne při jídle srkat a mlaskat, pohoršených pohledů se klidně zdržme. Zde je přesně takové chování žádoucí. Co nám naopak Japonci u stolu neodpustí, je kýchání a smrkání. Toho se vyvarujme… 

Nyní přisedněme k jídelnímu stolu v Thajsku. Jídlo se zde konzumuje také hůlkami, ale pokud trváme na příboru, dostaneme ho. Tedy abychom byli přesní, dostaneme lžíci a vidličku, nůž je zde považován za agresivní nástroj a téměř se nepoužívá.
Tak a teď přijde menší kulturní šok – nikdy si v Thajsku nevkládejme jídlo do úst levou rukou. Proč? Tato ruka slouží k omývání intimních partií a Thajci ji považují za nečistou. 

Levou rukou bychom neměli jíst ani v Indonésii a Indii, i zde se považuje za nečistou. Při hodování si musíme dávat pozor na to, abychom si nezašpinili celou dlaň, jí se pouze prsty. A pokud se nám zachce si po vydatné hostině hlasitě říhnout, směle do toho. Tímhle nikoho nepohoršíme… 

Zvyky u vánočního stolu v České republice

Jaké jsou běžné zvyky u jídelního stolu v České republice, všichni víme. Pojďme se tedy podívat ke štědrovečerní tabuli, tam možná na nějakou novinku narazíme: 

  • U stolu by měl sedět sudý počet strávníků – lichý počet by nám podle pověr přinesl smůlu. 
  • Měli bychom prostřít jedno místo navíc – buď pro náhodné kolemjdoucí, nebo pro ty, kdo tu s námi už nejsou. 
  • Pod štědrovečerní tabulí bychom neměli zametat, aby se nevyplašily duše zesnulých. 
  • Nikdo by během večeře neměl vstávat od stolu, říká se, že by v takovém případě příští rok s ostatními už nepovečeřel.

A na jaké zvyky u jídelního stolu si potrpíte vy? Podělte se o ně s námi v komentářích. 

Tak si představte, že v japonském městečku Kamikatsu zavedli 34 různých kategorií pro třídění odpadu hliníkové plechovky, papírové kartony, noviny, letáky, plastové uzávěry, plastové láhve. A to je jen slabý výčet toho, co místní obyvatelé musí znát. Městečko si uvědomuje negativní vliv spaloven na ovzduší i na zdraví zdejších obyvatel. Rozhodli se vzít tuto problematiku do vlastních rukou a přistoupili na strategii nulového odpadu. Nechme se jimi inspirovat a pojďme také udělat maximum pro to, abychom dalším generacím zanechali čistší a zdravější místo pro život. 

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*