Dětské stravování v zimních měsících


Všichni chceme dát svým dětem to nejlepší, ale jak na to, když v zimě jsou některé potraviny dražší nebo těžko dostupné? V minulých dobách to také zvládli, my máme naštěstí ještě větší možnosti. Zkuste dětem připravit lahodné pohankové palačinky, kedlubnové zelí s jablíčky nebo zdravý „taveňák.“ deti (2) V zimě je, více než v jiných měsících, potřeba dbát na dodržování správného a pravidelného stravovacího režimu, který vždy začíná snídaní. Opravdu každé dítě (a nejen to) potřebuje ráno nastartovat organismus, aby mohlo správně fungovat. Nesmíme zapomenout, že v zimě musí jídlo navíc i „zahřívat.“ Pro stravování v zimě je přínosné respektovat regionální prostředí. Pro naše těla není přirozené do sebe cpát tuny citrusů, ale potřebné vitamíny můžeme získat třeba ze zelí (obsahuje např. vitamín C). Je jasné, že ne každé dítě má rádo kyselé nebo kysané zelí, zkuste připravit z hlávky zelí křehký salát coleslaw nebo kedlubnové zelí s jablky, mohlo by jim to zachutnat.

Zelí nedodává do těla jen vitamíny, ale je prospěšné také pro stimulaci mozku a nervů a dokáže i uklidňovat, což naše děti jistě v noci ocení. Jen je třeba být opatrný zejména v podávání na večer, to může být pro některé děti náročnější na zpracování.

K dalším potravinám, které jsou vhodné pro dětské stravování, patří bezesporu pohanka. Tato nenápadná plodina totiž obsahuje potřebný rutin, navíc umí efektivně prohřívat organismus a posilovat imunitu. Je jasné, že dětem nemusí nutně sedět její základní podoba, ale i v tomto případě si můžeme pomoct, a udělat dětem lahodné palačinky, ve kterých „zdravost“  pohanky skryjeme. Neméně důležitá pro děti je i vizuální stránka pokrmu. Jídlo, které bude nápaditě a kreativně připraveno, dítě sní, i když bude obsahovat např. ne příliš oblíbenou řepu. Tu můžeme třeba nakrájet na plátky, a z nich vykrajovátky na cukroví vyřezat dětské motivy.

Řepa působí nejen močopudně a podporuje činnost žaludku, ale také pomáhá při tvorbě červených krvinek. Což nejen v zimě přináší lepší náladu.

Vzhledem k tomu, že nám do zimních měsíců zasahují Vánoce, je těžké nějak zásadně omezovat cukr v jídelníčku našich dětí, ale měli bychom na něj dát minimálně pozor. Cukr slouží jako efektivní rychlá zásobárna energie, ale velmi rychle se vyčerpá. Z výživového hlediska tedy zdravý  není,  navíc může být rychlým spouštěčem nadváhy. Pokud se mu nemůžeme vyhnout, je lepší využívat přírodní cukry (např. ovocné nebo med), než bílý rafinovaný cukr. POZOR na med u mladších dětí (cca do dvou let), mohl by jim vyvolat alergickou reakci. Čeho se vyvarovat po celý rok, jsou instantní pokrmy a dochucovadla, nejenže je jejich chuť umělá, ale ještě jsou výrazně nezdravé a vašemu potomku mohou uškodit.

 

 

pohanka-palacinka (1) Sladké pohankové palačinky

  • 500 g plnotučného mléka
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • 70 g pohankové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 3 vejce

Všechny suroviny prošleháme metličkou dohladka. Takto připravené těsto necháme v lednici chladit. Tenké palačinky smažíme na máslem vymazané pánvi z obou stran. Náplň použijeme podle chuti

Coleslaw

  • ½ hlávky bílého zelí
  • 2 mrkve
  • ¼ celeru
  • 1 menší cibule
  • 6-7 lžic jogurtu
  • 1 lžíce octa (může se nahradit citronem)
  • 1 lžíce třtinového cukru (může se nahradit pár kapkami pomerančové šťávy)
  • sůl a pepř

Zelí nakrouháme a vložíme do mísy, posypeme jednou lžičkou soli a necháme odpočinout. Zhruba po dvaceti minutách zelí vymačkáme a část vody slijeme. Mezitím si připravíme ostatní suroviny. Mrkev nastrouháme nahrubo, celer najemno a zálivku vytvoříme pečlivým smícháním zbylých ingrediencí. Vymačkané zelí smícháme s připravenými ingrediencemi a salát dáme vychladit alespoň na 20 minut.

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Rady odborníků". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*