Encyklopedie potravin: Alkoholické nápoje

Skladujeme

Kdo hlásá, že alkohol se nekazí, měl by vědět, že i skladování těchto nápojů má svoje zákonitosti. A jestli si na pivu, vínu či lihovinách máme opravdu pochutnat, vyplatí se nám vědět, jak s nimi naložit, až je přineseme z obchodu domů.

Pivo

  • Ideální teploty pro skladování piva jsou 7 – 10°C
  • Teploty pod 4°C a nebo naopak nad 15°C a výkyvy teplot jsou pro pivo škodlivé.
  • Pivo skladujeme v čistých, vzdušných a suchých místech.
  • Nevhodné je skladování na slunném místě, nebo např. za ledničkou, kde bývá teplota vyšší.

Víno

  • Lahvová vína by měla při skladování být položena naležato, tak aby korková zátka nepropouštěla vzduch.
  • Ideální teploty pro skladování jsou od 5°C do 15°C nejlépe na temném místě s dobrým větráním a přiměřenou vlhkostí.
  • Sudová vína by měla být uložena odděleně ve vinném sklepě na podstavcích.

Lihoviny

  • Ideální teplota skladování 5 – 18°C při relativní vlhkosti do 70%.
  • Lihoviny opět skladujeme v suchých, čistých a chladných místnostech.
  • Nikdy nevystavujeme slunečnímu záření. Emulzním lihovinám = krémům (např. vaječný likér) škodí teploty pod 5°C

Rizika skladování alkoholických nápojů

Při skladování alkoholických nápojů je třeba si dát velký pozor na výkyvy teplot.

Při skladování piva je nutnou se vyhnout přímému slunečnímu světlu a bílému umělému světlu – nebezpečí vzniku letinkové příchuti piva.

Zejména u vína může toto střídání teplot znamenat velké ztráty na kvalitě produktu.

Velkým rizikem pro skladování vín jsou také různé intenzivní pachy, víno by nemělo být skladováno společně s brambory a kořenovou zeleninou. Také střídání světla a tmy je pro víno horší než stálé mírné světlo.

0 komentářů u „Alkoholické nápoje

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    *