10 tipů, jak zbytečně neplýtvat jídlem a ušetřit


Bez jídla bychom se neobešli. Někde je ho nedostatek, jinde končí v koši. Možná jste postřehli, že se v poslední době často řeší nehospodárné nakládání s potravinami. Jaká je situace a jak můžeme předcházet plýtvání jídlem poradíme v článku.

10 tipů, jak zbytečně neplýtvat jídlem a ušetřit

Podle analýz tvoří cca ⅕ odpadu v popelnicích bioodpad. Něco jsou zbytky jídel, jako třeba slupky ovoce a zeleniny, kávová sedlina či sáčky od čaje, které tam patří v případě, že nemáme možnost tento biologicky rozložitelný odpad vyhodit do hnědých popelnic, kompostu nebo vermikompostéru.

V koši by ale mělo končit co nejméně jídla a to proto, že chov zvířat, pěstování plodin a jejich logistika ze zemí původu představují značnou ekologickou zátěž pro přírodu. Přinášíme několik tipů, jak předcházet plýtvání jídlem a jak ušetřit.

Připravme si jídelníček aneb na nákup se seznamem

Než se vydáme na další nákup, promysleme si, co budeme v následujících dnech jíst. Čím konkrétnější bude náš nákupní seznam, tím efektivnější bude i samotný nákup. Ve finále bude i levnější, protože díky tomu, že jsme nakoupili to, co budeme potřebovat, eliminujeme situaci, kdy budeme mít plnou lednici a za pár dní tak pravděpodobně budeme vyhazovat zkažené či prošlé potraviny. .
Se seznamem jsou navíc nákupy příjemnější i rychlejší, zkuste to! 

Jak na to poradíme v článku 10 tipů, jak plánovat nákup.

Dodržujme zásady správného skladování potravin

Správným skladováním potravin jim můžeme prodloužit životnost. Vyplatí se udělat si malý průzkum toho, jak se správně skladují potraviny, které nejčastěji kupujeme. Je pro ně vhodné skladování v lednici, nebo je lepší pokojová teplota?

V infografice poradíme Jak správně uchovávat potraviny v lednici?

Jídlo z domu se vyplatí dvojnásob!

Jídlo je mimo jiné také společenský akt a proto se možná necítíme na úplné vynechávání obědů s kolegy.  Pokud se držíme zásad správného stravování a dodržujeme režim “jídlo 5x denně”, můžeme si doma připravit alespoň svačiny. Jen si spočítejme, kolik v dnešní době stojí obyčejná obložená bageta. Přitom ji jednoduše můžeme nahradit bílým jogurtem s čerstvým ovocem, které máme doma. Kromě toho, že můžeme ušetřit naši peněženku, tak dodáme našemu tělu  výživově mnohem hodnotnější jídlo.

Inspirujte se tipy na svačiny do školy i do práce.

Nekupujme jídlo, které nejčastěji vyhazujeme…

Většina z nás nakupuje stále stejné potraviny. Někdy samozřejmě změnu uděláme, ale základ je vždy hodně podobný. A tak jsou podobné i věci, které stále dokola vyhazujeme. Vypozorujte, co je to u vás. Možná salát, rajčata, nebo že by avokádo?
Zkusme se těmto potravinám příště vyhnout a do košíku si raději hoďme něco, co naše chuťové buňky potěší.

Naučme se vařit beze zbytku – není to žádná alchymie…

Trend zodpovědnějšího přístupu je i zero waste (bez odpadu). Už jste zaznamenali seriál Vaříme beze zbytku, který vychází z publikace Tvoříme / Vaříme beze zbytku vydané společností  EKO-KOM, a. s.?
Nenechte si ujít rady a recepty na vaření s minimem odpadu od nejlepších českých šéfkuchařů, kteří vaří v top restauracích.

Mrkněte na jednotlivé díly seriálu Vaříme beze zbytku

“Nekřečkovat”! Ani když jsou slevy!

Víme, odolat slevám je velmi náročné. Ale proč v článku o tom, jak ušetřit, nakupování ve slevách nedoporučujeme?
Jídlo, které nakoupíme ve slevách, doma uložíme a často na něj zapomeneme. Brzy ztratíme přehled o tom, co vše doma máme. A to vede k čemu? Potraviny nám před znovuobjevením s největší pravděpodobností stihnou projít, nebo se do nich pustí červi a moli. A výhodně nakoupené jídlo skončí v koši.

Nakupujme častěji a méně

Už dávno pominuly doby, kdy byl v našich obchodech nedostatek jídla. Dělat si zásoby na 14 dní dopředu už nedává takový smysl. Raději si nakupujme jen na pár dní a podle předem připraveného plánu. Budeme mít jistotu, že se nám jídlo doma nezkazí a pochutnáme si na čerstvých potravinách, na které máme aktuálně chuť.

Mějme slitování s banány

Také máte ve zvyku si z trsu banánů utrhnout dva nejhezčí? Zkuste si příště vzít raději celý trs, nebo vyberme rovnou lokální ovoce. Zbytek takto odtržených banánů v obchodech zůstává a často jsou odsouzeny k vyhození. Mějme s nimi slitování, když se k nám plavily přes kus světa.

Dávejme přednost okálním potravinám

Snažme se nakupovat sezónní potraviny od místních zemědělců. Chutnají lépe než ty, které k nám přicestovaly přes půlku světa. Naši planetu ušetříme od další dávky skleníkových plynů a v peněženkách nám s největší pravděpodobností zůstane více peněz, protože za dovoz se platí.

Vraťme se ke kořenům a staňme se na chvíli sběrači

Co máte v plánu na nejbližší víkend? Pokud právě krčíte rameny a říkáte: „Zatím nic extra,” zkuste vyrazit na menší sběračský výlet. V přírodě najdeme spoustu ovoce, bylinek a hub. Sběrem ovoce se zabývá například iniciativa Na ovoce, která mapuje místa s výskytem volně dostupného ovoce. Výlet si užijí dospělí i děti. Ona taková bublanina z čerstvě natrhaných třešních chutná úplně nejlépe.

Ušetřit nemusíme jen na potravinách, ale také na tom, v čem si je nosíme domů. Jaké tašky jsou nejšetrnější k životnímu prostředí? Co myslíte, je to papírová, plastová nebo látková? To prozradí článek Jaký druh nákupních tašek je nejekologičtější?
Tags:

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*