Seriál Maso: Králičí maso


[Total: 1    Average: 5/5]

Je libo králičí maso? „Jistě, že ano,” odpoví každá žena, která si pečlivě hlídá obvod svého pasu. Není žádným tajemstvím, že má králičí maso velmi nízký obsah tuku, ovšem najdeme i mnoho dalších předností. Není to prostě jen tak nějaké maso!

Serial maso_ Kralici maso

Proč je králičí maso dobré?

Svou texturou se velmi podobá drůbežímu masu. Mezi velké přednosti králičího masa patří dobrá stravitelnost, jemná svalová vlákna a samozřejmě také výborná chuť.

Kuchaři a hospodyňky ocení kratší dobu tepelného zpracování a výživoví poradci zase plnohodnotné bílkoviny a esenciální aminonkyseliny s minimem tuku.

U zmiňovaných aminokyselin se jedná o ty, které naše tělo potřebuje, ale neumí si je samo vytvořit. Králičí maso obsahuje vitamín B a další látky, jako jsou například zinek, fosfor nebo draslík.

Kdy jíst králičí maso?

Odpověď na tuto otázku je jednoduchá: kdykoliv vás přepadne chuť.
Ale váš osobní trenér ve fitku poskočí radostí, když se budeme držet toho, co platí také u jiných druhů mas – nejezme jej bezprostředně před tréninkem, ani po něm.

Králičí maso se výborně hodí k večeři. Proč? Má lehce stravitelné bílkoviny, které podporují regeneraci svalové tkáně.

Kde koupíme nejlepší králičí maso?

Pokud máme možnost koupit králičí maso z farmy přímo od chovatele, máme vyhráno. Takové maso, chutná mnohem lépe, než běžné králičí prodávané v supermarketech.

Důvod je prostý…

S velkou pravděpodobností bylo o králíka chovaného v domácím prostředí, nikoli ve velkochovu, dobře postaráno a to se projeví i na kvalitě masa.
Tímto nákupem navíc podpoříme správné zacházení s užitkovými zvířaty a navíc si skutečně pochutnáme.

Rady a tipy při přípravě králičího masa

Přípravu králičího masa můžeme obecně přirovnat ke zpracování masa jehněčího, nebo kůzlečího. Velmi chutné maso získáme z králíka ve věku 5 až 9 měsíců. V případě, že se nám na talíři objeví maso ze staršího králíka, bude zřejmě tužší.

Králíka dělíme na přední půlku (hlava, krk, plecka, hruď)  a na zadní půlku (hřbet a kýta). Využít můžeme také srdce, plíce a játra.

Z jater nesmíme zapomenout odstranit žluč.

Už jsme si řekli, že je králičí maso velmi vhodné pro redukci váhy. Zápornou stránkou může být ve výsledku  suché maso.

Co s tím?

Určitě se nebojme kombinovat králičí maso s něčím mastnějším, jako je například kousek slaniny, vepřového bůčku apod. Při přípravě masa se doporučuje i jeho špikování, skvěle se hodí špek nebo slaninka, prospívá mu i uležení v oleji.

Králičí maso se chuťově krásně doplňuje s bílým vínem, česnekem, dijonskou hořčicí a čerstvými bylinkami.

Třídicí okénko

Než bude králík hotový, máme čas na úklid celé kuchyně. Nic nechutná lépe, než oběd nebo večeře v uklizené kuchyni s pocitem, že jsme ulehčili životnímu prostředí správnou likvidací odpadků, které při vaření vznikly.
Neznečistěný plastový obal od smetany patří buď do plastů do žlutého kontejneru, nebo do kontejneru na  nápojové kartony – samozřejmě záleží na tom, v jakém obalu si smetanu koupíme a co říkají samolepky na kontejnerech. Do kontejnerů patří také neznečištěné sáčky a další obaly z plastu.

Lahev od vína patří vždy do kontejneru na tříděné sklo. A nakonec zbývají kosti, které patří do směsného odpadu, tak jako různé odřezky masa, pokud nemáme hospodářství, kde můžeme zbytky využít jinak.
Pokud si nejste při třídění odpadu v kuchyni jisti, mrkněte na Deník třídičky Irči na díl “… třiďte odpad jednoduše”.

Vaření z králičího masa

Králík na bílém víně

Králík na bílém víně

Přinášíme jedinečný recept na přípravu králičího masa, který díky šetrné úpravě masa zachová maximum z jeho skvělých vlastností....

Recept - suroviny a postup
Tento článek je součástí seriálu "Maso". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
3 druhy nasolování masa – který z nich používají řezníci a proč?
Tags: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*