Vracíme se k tradicím


Dlouhé roky se v Čechách vařila pouze standardní jídla a úplně se zapomínalo na klasické chuťovky našich předků. Naštěstí poslední roky se pomalu lidé vrací k farmářským produktům a díky tomu i méně tradičním pokrmům, a to i těm masitým.

kachna

Vepřové ocásky

Dlouhá léta je lidé považovali za odpad, který se hodí maximálně pro psy. Tomu odpovídala i cena. Dnes však lidé pochopili, že toto maso patří k nejjemnějším částem vepřového masa. Nepředstavujte si však, že se jí ten samotný ocásek, maso, které máme na mysli, je na zadku hned u samotného ocásku. Většinou se peče nebo se dá dělat jako konfit na pivě.

Vlastně celé konfitování patří k tradičním způsobům úpravy jídel našich předků, i když se zdá, že je to moderní metoda. Jelikož naši předci měli hodně práce, a to i v sobotu, roztopili pec, dali maso do trouby a šli spát. Maso se zprudka zatáhlo a pak přes noc v kachlových kamnech, které dlouho udrží teplotu kolem 75 °C, krásně doběhlo.

Vepřová krkovička na pivě

Tato úprava se pomalu zase vrací. Maso se nakládá do medu a piva. Pro pikantnější chuť můžete přidat koriandr a chilli.

Hovězí líčka

Toto delikátní maso, je jak napovídá název, z hovězí hlavy. Díky permanentnímu žvýkání, je maso jemné a ideální k dušení. Bohužel je trochu náročnější příprava masa k vaření. Jedná se o velmi namáhaný sval, maso je silně zablaněné, a tak si vždy nechejte dost času na jeho přípravu. Nejčastěji se připravuje dušením s vínem a rozmarýnem.

Kachna na medu

Kachna na medu je starý recept. Objevovala se již na stolech, zejména v jižních Čechách, v počátcích novověku. Byla plněná jablky a medem se potírala až na konci.

Při pečení kachny nikdy nezapomeňte odseknout křídla a položit je na ní „prsty“ dolů. Až když vám záda zhnědnou a vypeče se tuk, tak jí otočte (přirozeně se může otáčet vícekrát).

Dalším dnes již klasickým receptem, je kuře á la bažant. Po upečení bude chutnat jako divočina, přitom se jedná o levnější variantu. Kuře se jednoduše prošpikuje slaninou a peče se s divokým kořením.

U vaření bychom neměli zapomenout na přílohy.

knedliky-titulka Domažlické knedlíky

Syrové brambory nastrouháte najemno a necháte odkapat. Přidáte nakrájenou housku a vejce, v poměru tři brambory, tři housky a jedno vejce. Z hmoty se udělají kulaté knedlíky a vaří se cca 30 minut v osolené vodě.

A ještě tu máme zelí. Červené by mělo být vždy trochu sladší než bílé, nebojte se trochu záměny, místo octa použijte červené suché víno, místo cukru brusinky.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*