Víme, jak ušetřit čas v kuchyni


Jitka je ředitelkou významné pražské kulturní společnosti. Má dvě malé děti a také pověst skvělé kuchařky a dokonalé hostitelky. Jak to všechno dokáže skloubit? Tajemství jejího úspěchu je jednoduché – už před lety si vyhradila jeden den v týdnu, kdy „nepracuje“, ale vaří.

Víme, jak ušetřit čas v kuchyni

Čtvrtek ve znamení gastronomie

„Čtvrtek jsem si už před lety vytipovala jako den, kdy se věnuji výhradně přípravě jídla. Hned ráno, jakmile doprovodím staršího Matěje do školy a odvezu malou Karolínku do školky, zamířím rovnou do supermarketu. Mám už z domova připravený seznam potravin, které potřebuji, vezmu košík a během 20 minut mám nakoupeno. Vyplatilo se mi pořídit si speciální tašky, které si hned za pokladnou zavěsím do nákupního vozíku a do nich rovnou ukládám zboží, abych se pak u auta nezdržovala jeho překládáním z vozíku do tašek,“ prozrazuje své osvědčené tipy sedmatřicetiletá Jitka.

Prošla prý supermarkety v okolí a naučila se chodit do toho, kde se jí nejlépe orientuje a kde mají zboží, které potřebuje, za přiměřenou cenu.
Občas si také nechá dovézt zboží až domů – pošle seznam mailem a může nerušeně pracovat, dokud portýr nezazvoní u dveří bytu. Ušetří si tak nejen čas strávený běháním po obchodě, ale i tahání tašek do schodů – ve starém činžáku na Starém Městě totiž nemají výtah…

Mražené zásoby vždy po ruce

„Vždycky připravuji najednou dvojnásob porcí a rovnou počítám s tím, že polovinu dám zamrazit. Takhle během dopoledne uvařím třeba svíčkovou, guláš a ovocné knedlíky…
Ale připravuji si do zásoby i karbanátky, obalovaný sýr a vývary. Můj muž si je moc oblíbil, takže mám jednotlivé porce vždy přichystané v mrazničce, a když volá z práce a ptá se, jestli by nebyl k večeři vývar, vím, že ho nezklamu.

Mrazím ale pouze čistý vývar bez zeleniny i bez zavářky. Pak stačí přidat jedno rozšlehané vajíčko nebo zavařit vlasové nudle a na závěr hodit ledovou kostku se zamrazenou pažitkou a výborná polévka je hotová. 

Jitce se osvědčilo mít bylinky zamražené ve formičkách na led – i tak se dá ušetřit čas.  

Podobně Jitka připravuje do zásoby i moučníky. Díky tomu má v mrazničce vždycky pohotově pohoštění pro nečekanou návštěvu. Důležité je zmrazit koláče, nebo třeba plátky bábovky, dokud jsou zcela čerstvé.

Používejte vakuovačku

Výhodou je vakuovačka, díky níž se odstraní z obalů vzduch a pokrmy tak mnohem déle vydrží, nemění barvu, chuť ani vůni. Jitka ji prý s oblibou používá i při mražení ovoce.
„Jakmile začne sezona jahod nebo meruněk, nakoupím větší množství, ovoce očistím, zbavím stonků, pecek, rozkrájím na poloviny a rozdělím do sáčků na několik porcí. Mám tak kdykoli po ruce náplň do moučníků.“

Krůtí stehna rychleji a levněji

Zkušené hospodyňky se shodují, že hodně času, ale i peněz, lze také ušetřit, pokud se maso nejprve připraví v tlakovém hrnci a až na závěr se dá dopéct do trouby. S tím souhlasí i Jitka.
„Máme rádi pečená krůtí stehna. Pro jejich přípravu se mi velmi osvědčil elektrický tlakový hrnec. Osmahnu cibulku na másle, vložím stehna, osolím je, posypu kmínem, počkám, až se vytvoří trošku kůrka a pak podliju vývarem. Zavřu hrnec a za 15 minut je maso dokonale měkoučké.
Asi 10 minut před tím, než se program dokončí, zapnu horkovzdušnou troubu na nejvyšší stupeň. Počkám, až se hrnec otevře, pak vyjmu stehna, rozložím je na pekáček vyložený pečicím papírem a dám na 10 minut do rozpálené trouby.
Po této době vyndám dozlatova opečená stehna. Příprava nezabere víc než půl hodiny a oproti klasickému postupu, kdy by se maso peklo v troubě minimálně 45 minut, ušetřím spoustu drahé elektrické energie.“

Jitka zároveň dodává, že troubu se snaží využívat co nejekonomičtěji při každém pečení. Když už ji má například jednou rozpálenou po pečení masa, hned naváže tím, že v ní  připraví štrúdl nebo šátečky z listového těsta.  

 

Tags: ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*