Na tenhle koláč z čekanky návštěva rozhodně čekat nebude – je totiž hotový cobydup.
Suroviny: smetana
Karbanátky v odlehčené verzi z tvarohu jsou plné zdravých a lehce stravitelných bílkovin. Můžete vynechat slaninu, přidat nasekané bylinky a máte z nich vegetariánskou pochoutku.
Jemná polévka, která přijde vhod hlavně v nadcházejícím zimním období, protože báječně zahřeje.
Poznáte je snadno podle krásné mozaikové kresby. Připravte je už den předen, protože těsto potřebuje rozležet v ledničce přes noc. Milovníci výrazných chutí mohou přidat pórek.
Potřebujete rychlý recept na chutnou večeři nebo oběd? Těstoviny zvládnete připravit raz dva, zajímavou a netradiční chuť přidá šunkovo-smetanové omáčce šalvěj. Mňam!
Na prvního předchůdce zmrzliny vůbec přišli Peršané zhruba kolem roku 400 př.n.l. Stačilo přelít misku zmrzlého sněhu hroznovou šťávou nebo ochutit šafránem a osvěžující pochoutka byla na světě. Vy si pro své domácí mlsouny připravte lahodný sorbet ze žlutého melounu.
Bramborové šišky mají špatnou pověst, kterou získaly jako typické jídlo ze školních jídelen. Dejte jim šanci a objevte v nich krásu jednoduchosti. Obyčejné brambory vyniknou v kombinaci s výraznou kořeněnou omáčkou. Stačí pak přidat zakysanou smetanu a máte skvělou sladkou večeři.
Dýně Hokkaido má svou specifickou, lehce oříškovou chuť, která se hodí jak pro slané pokrmy, polévky nebo nádivky, tak i pro sladké dezerty. Je bohatá na vitamíny a minerální látky. Pro svou nízkou energetickou hodnotu, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.
Žahour využijete na všechny moučníky, od palačinek až po zmrzlinové poháry. V jižních Čechách jej nejčastěji servírují s lívanečky z kefíru.
Sýrový dresink můžete použít také jako dip na namáčení zeleniny, na rajčatový salát nebo k ledovému salátu se slaninou.
Kvásek, houby, cibule, brambory a vajíčka. Ano, výsledkem bude hutná a tradiční polévka. Kyselu se sice říká jídlo chudých, ale jeho chuť je miliónová. Je lehce navinulé, voní po houbách a není lepší polévka na povzbuzení po náročné noci nebo třeba dlouhém putování podzimními lesy.