Štrúdl s jarní zeleninou

Štrúdl s jarní zeleninou

Sladký štrúdl patří mezi nejoblíbenější sladké dezerty. Pokud patříte k těm, kdo sladké zrovna moc nemusí, máme pro vás slanou verzi závinu. Místo ovocné náplně jsme použili náplň plnou jarní zeleniny. Zeleninové náplně se dají navíc různě obměňovat a kombinovat, takže můžete popustit uzdu své kreativitě a fantazii.
Jak na steak ze špičkové restaurace

Steak jako z restaurace

Také vás někdy napadla otázka, jak jen to v luxusních restauracích dělají, že připravují tak výborné steaky? Odpověď je jednoduchá, k přípravě využívají metodu sous-vide... Za výbornou večeři nemusí padnout značná část výplaty, zvládneme to i z pohodlí domova.
Zapečený chřest

Zapečený chřest

Možná jste nevěděli, že Česká republika byla chřestovou velmocí, dokud jej komunisté neoznačili za buržoazní rostlinu,. Pak se z našich polí a stolů chřest vytratil, ale v poslední době zažívá boom. Právě teď je jeho sezóna v plném proudu. Jeho příprava je jednoduchá a jeho jemná chuť vás překvapí. V chřestu je zastoupena celá řada vitamínů a minerálních látek. Zapečený chřest je jednou z variant, jak jej upravit. Můžete jej podávat spolu s bramborami jako hlavní jídlo, nebo třeba se zeleninovým salátem jako lehkou večeři.
Kefírové lívance

Kefírové lívance

Určitě také někdy zatoužíte po sladké a voňavé snídani... Pokud máte ráno trošičku více času a nikam nespěcháte, dopřejte si lívance. Pro některé z nás je taková snídaně nejlepší na světě. A co teprve kefírové lívance přelité javorovým sirupem s čerstvým ovocem. To pak budete jen těžko odolávat, abyste si nepřipravili ještě jednu várku!
Buchtičky s polevou z krvavých pomerančů

Buchtičky s polevou z krvavých pomerančů

Venku začíná vše rozkvétat a to nás inspirovalo k receptu buchtiček podávaných s jarně laděnou růžovou polevou. Jemnou pastelovou barvu jí dodaly krvavé pomeranče, ale pokud by se vám je nepodařilo sehnat, stejně dobře poslouží jako růžové barvivo červená řepa.
Koláč se špenátem a vejci

Koláč se špenátem a vejci

Slané koláče se těší velké oblibě a lze je připravit na velmi mnoho způsobů, podle toho, co máme doma zrovna po ruce. Možná i nám zbyly po Velikonocích ještě zásoby vajec, které je potřeba zpracovat. Máme tip na skvělý jarně laděný koláč, jehož křupavý korpus naplníme směsí špenátu a nakonec ozdobíme natvrdo uvařenými vejci.
Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

Mazanec a velikonoční beránek patří již tradičně k velikonoční tabuli. Ale k velikonočním receptům patřívaly dříve také “jidáše”. Podle tradice se pekly na Škaredou středu, kdy hospodyňky vymetaly komíny a pekly kynuté pečivo pokroucené jako Jidášův charakter. Dle jiného příběhu symbolizují provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Tradice praví, že se pak měly “jidáše” pojídat na Zelený čtvrtek před východem slunce, což mělo zajistit například pevné zdraví, ochranu před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou.
Sardelkové máslo

Sardelkové máslo

Sardelky, neboli ančovičky, jsou nedílnou součástí středomořské kuchyně, u nás si stále hledají své místo. Chuťově jsou velmi výrazné, dokonce obsahují dokonalou pátou základní chuť, tzv. umami. Jsou také velmi slané, pokud je tedy budete používat v receptech, určitě už po soli další soli nedoporučujeme sahat. Vybrali ančovičky na přípravu másla, které můžete použít na dochucení masa, ryb nebo na přípravu jednohubek.
Kvásková babka s mákem

Kvásková babka s mákem

Babka patří k časově náročnějším receptům. Při přípravě tohoto dezertu je důležitá především doba, po kterou těsto kyne a získává tu pravou strukturu. Ale věřte, stojí za to si opravdu počkat. Náplní můžete využít bezpočet. Tentokrát jsme vybrali makovou náplň s povidly, která jí dokonale svědčí.
Kváskové koblihy

Kváskové koblihy

Dříve patřily koblihy k masopustnímu veselí a předznamenávaly postní dobu. Dnes je najdeme v pekárnách po celý rok, a tak je mnozí z nás přestali doma péct. Domácí jsou ale domácí...