Nadýchané šafránové pletýnky rozličných tvarů patří k pokladům severského sladkého pečiva. Krásnou žlutou barvu jim dodává šafrán, ale pokud jej zrovna nemáte doma v zásobě, přidávat jej nemusíte. Úplně nakonec jsou pletýnky potřeny sirupem z cukru a vody, díky němuž jsou krásně lesklé a slaďoučké.
|
Nadýchané šafránové pletýnky rozličných tvarů patří k pokladům severského sladkého pečiva. Krásnou žlutou barvu jim dodává šafrán, ale pokud jej zrovna nemáte doma v zásobě, přidávat jej nemusíte. Úplně nakonec jsou pletýnky potřeny sirupem z cukru a vody, díky němuž jsou krásně lesklé a slaďoučké.
|
Porce
17 pletýnek
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
Těsto
hladká mouka
380g
mléko
250ml
máslo
100g
povolené
třtinový cukr
80g
droždí
40g
čerstvého
voda
1lžička
horká
šafrán
0,5g
sůl
1špetka
Sirup
třtinový cukr
3lžíce
voda
3lžíce
horká
vejce
1ks
na potřeí
mléko
1lžička
rozinky
namočené v rumu
|
Pokyny
- Šafrán promícháme v malé misce s horkou vodou a necháme 5 minut odstát.
- V kastrolku si ohřejeme mléko. Jakmile je vlažné, rozmícháme v něm 2 lžíce cukru a odstátou směs se šafránem.
- Promícháme, aby mléko dostalo krásnou žlutou barvu. Nakonec přidáme kvasnice. Hrnec odstavíme z plotny a necháme vzejít kvásek.
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbytek cukru, sůl a máslo.
- Přilijeme kvásek a pomocí hnětacího háku zpracujeme vláčné a poddajné těsto.
- Těsto bude lepkavé, ale další mouku už nepřidáváme, protože by nezůstalo tak nadýchané.
- Přeneseme ho do čisté mísy, zaprášíme trochou hladké mouky a přikryjeme čistou utěrkou.
- Dáme vykynout na teplé místo cca na 1 hodinu.
- 2 plechy vyložíme pečicím papírem.
- Těsto rozválíme na obdélník o velikosti cca 20 x 30 cm.
- Pomocí nože, nebo kráječe na pizzu, nařežeme z těsta 15–17 proužků o šířce cca 1,5 cm.
- Ty pak stočíme do pletýnky ve tvaru S a přeneseme na plech.
- Plech přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout ještě cca 40 minut.
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Před vložením vykynutých pletýnek do trouby je potřeme vajíčkem rozšlehaným se lžící mléka.
- Do středu každého stočeného konce přidáme rozinku namočenou v rumu.
- Pečeme zprudka 10–12 minut, nebo dokud nechytnou pletýnky zlatavě hnědou barvu.
- Mezitím, co se pletýnky pečou, připravíme si sirup tak, že “rozpustíme” cukr v horké vodě.
- Ihned po vyjmutí upečených pletýnek z trouby je potřeme cukrovým sirupem a necháme vychladnout.