Lussekatter

Nadýchané šafránové pletýnky rozličných tvarů patří k pokladům severského sladkého pečiva. Krásnou žlutou barvu jim dodává šafrán, ale pokud jej zrovna nemáte doma v zásobě, přidávat jej nemusíte. Úplně nakonec jsou pletýnky potřeny sirupem z cukru a vody, díky němuž jsou krásně lesklé a slaďoučké.
Nadýchané šafránové pletýnky rozličných tvarů patří k pokladům severského sladkého pečiva. Krásnou žlutou barvu jim dodává šafrán, ale pokud jej zrovna nemáte doma v zásobě, přidávat jej nemusíte. Úplně nakonec jsou pletýnky potřeny sirupem z cukru a vody, díky němuž jsou krásně lesklé a slaďoučké.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
17 pletýnek
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Těsto
    mléko 250ml
    máslo 100g povolené
    droždí 40g čerstvého
    voda 1lžička horká
    šafrán 0,5g
    sůl 1špetka
Sirup
    třtinový cukr 3lžíce
    voda 3lžíce horká
    vejce 1ks na potřeí
    mléko 1lžička
    rozinky namočené v rumu
Pokyny
  1. Šafrán promícháme v malé misce s horkou vodou a necháme 5 minut odstát.
  2. V kastrolku si ohřejeme mléko. Jakmile je vlažné, rozmícháme v něm 2 lžíce cukru a odstátou směs se šafránem.
  3. Promícháme, aby mléko dostalo krásnou žlutou barvu. Nakonec přidáme kvasnice. Hrnec odstavíme z plotny a necháme vzejít kvásek.
  4. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbytek cukru, sůl a máslo.
  5. Přilijeme kvásek a pomocí hnětacího háku zpracujeme vláčné a poddajné těsto.
  6. Těsto bude lepkavé, ale další mouku už nepřidáváme, protože by nezůstalo tak nadýchané.
  7. Přeneseme ho do čisté mísy, zaprášíme trochou hladké mouky a přikryjeme čistou utěrkou.
  8. Dáme vykynout na teplé místo cca na 1 hodinu.
  9. 2 plechy vyložíme pečicím papírem.
  10. Těsto rozválíme na obdélník o velikosti cca 20 x 30 cm.
  11. Pomocí nože, nebo kráječe na pizzu, nařežeme z těsta 15–17 proužků o šířce cca 1,5 cm.
  12. Ty pak stočíme do pletýnky ve tvaru S a přeneseme na plech.
  13. Plech přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout ještě cca 40 minut.
  14. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  15. Před vložením vykynutých pletýnek do trouby je potřeme vajíčkem rozšlehaným se lžící mléka.
  16. Do středu každého stočeného konce přidáme rozinku namočenou v rumu.
  17. Pečeme zprudka 10–12 minut, nebo dokud nechytnou pletýnky zlatavě hnědou barvu.
  18. Mezitím, co se pletýnky pečou, připravíme si sirup tak, že “rozpustíme” cukr v horké vodě.
  19. Ihned po vyjmutí upečených pletýnek z trouby je potřeme cukrovým sirupem a necháme vychladnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*