Staročeský makovec


Pokud patříte mezi milovníky máku, pak si nesmíte nechat ujít tento makovník. Jedná se o tradiční moučník, jehož podstatnou část tvoří mák, který je pokládán za jednu z nejzdravějších pochutin. Mák totiž obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, proto je prospěšný pro naše zdraví. Recept je hodně rychlý a koláč je velmi vláčný. Pokud ho přelijeme citronovou polevou, budeme mít dokonalý dezert pro jakoukoliv příležitost.
Pokud patříte mezi milovníky máku, pak si nesmíte nechat ujít tento makovník. Jedná se o tradiční moučník, jehož podstatnou část tvoří mák, který je pokládán za jednu z nejzdravějších pochutin. Mák totiž obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, proto je prospěšný pro naše zdraví. Recept je hodně rychlý a koláč je velmi vláčný. Pokud ho přelijeme citronovou polevou, budeme mít dokonalý dezert pro jakoukoliv příležitost.
Porce
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Suroviny
    brambor 250g vařené ve slupce
    mák 200g mletý
    cukr 150g krupice
    mouka 100g hladká
    mléko 8lžíce
    vejce 2ks
    rum 1lžíce
    citrónová kůra z jednoho citronu
    máslo na vymazání plechu
    strouhanka na vysypání plechu
Pokyny
  1. Studené vařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
  2. Vejce oddělíme na bílky a žloutky.
  3. Žloutky utřeme v míse s cukry do pěny a zašleháme mléko.
  4. Přidáme strouhané brambory, mouku smíchanou s práškem do pečiva a mák.
  5. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka zapracujeme do těsta.
  6. Plech vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, vlijeme těsto a vložíme do předehřáté trouby.
  7. Pečeme na 175 °C cca 35 – 40 minut.
  8. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
  9. Mezitím si připravíme polevu – vymícháme moučkový cukr a citronovou šťávu. Mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne hladká poleva.
  10. Vyklopíme z plechu a přelijeme citronovou polevou.
  11. Necháme zatuhnout.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*