Jáhelník s tvarohem a hruškami

Jáhly obsahují celou řadu prospěšných minerálních látek, vitamínů a také velké množství vlákniny. Kdysi se na talířích našich předků objevovaly často, ale postupně je vytlačily populárnější obiloviny. Zkuste dát této “Popelce české kuchyně” ještě šanci a zkuste si místo klasického rýžového nákypu připravit tradiční jáhelník podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Jáhly obsahují celou řadu prospěšných minerálních látek, vitamínů a také velké množství vlákniny. Kdysi se na talířích našich předků objevovaly často, ale postupně je vytlačily populárnější obiloviny. Zkuste dát této “Popelce české kuchyně” ještě šanci a zkuste si místo klasického rýžového nákypu připravit tradiční jáhelník podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
Na 1 pekáč cca 5 porcí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    mléko 500ml
    hrušky 500g
    tvaroh 250g tučný
    jáhly 200g
    med 4lžíce
    vejce 3ks
    citrónová kůra 1lžička
    skořice 1lžička
    máslo 1plátek
Pokyny
  1. Jáhly přendáme do cedníku a spaříme 1 litrem vařicí vody.
  2. Poté je ještě propláchneme studenou vodou - je to kvůli tomu, abychom je zbavili případné hořkosti.
  3. Spařené jáhly dáme do hrnce, přidáme máslo, zalijeme mlékem a vaříme do měkka (pozor, ať se jáhly nepřipálí).
  4. Hrušky očistíme a nastrouháme (případně nakrájíme na malé kousky).
  5. Uvařené jáhly necháme zchladnout.
  6. Přidáme do nich tvaroh, žloutky, koření - vanilku, skořici a citronovou kůru a med. Zamícháme.
  7. Bílky vyšleháme na pevný sníh a opatrně vmícháme do směsi.
  8. Na dno pekáče dáme 1/2 ochucených jáhlů, na ně nastrouhané/nakrájené hrušky- můžeme je ještě posypat trochu skořice, případně přidat ořechy.
  9. Na hrušky rozprostřeme zbytek ochucených jáhlů.
  10. Pečeme v troubě na cca 180 °C, aby byl nákyp hezky zlatý.

Rostlinné části - jako slupky od hrušek patří nejlépe na náš kompost, pokud jej nemáme, pak do sběrných nádob na bioodpad.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*