Jáhelník s tvarohem a hruškami

Jáhly obsahují celou řadu prospěšných minerálních látek, vitamínů a také velké množství vlákniny. Kdysi se na talířích našich předků objevovaly často, ale postupně je vytlačily populárnější obiloviny. Zkuste dát této “Popelce české kuchyně” ještě šanci a zkuste si místo klasického rýžového nákypu připravit tradiční jáhelník podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Jáhly obsahují celou řadu prospěšných minerálních látek, vitamínů a také velké množství vlákniny. Kdysi se na talířích našich předků objevovaly často, ale postupně je vytlačily populárnější obiloviny. Zkuste dát této “Popelce české kuchyně” ještě šanci a zkuste si místo klasického rýžového nákypu připravit tradiční jáhelník podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
Na 1 pekáč cca 5 porcí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Doba vaření
15 minut
Suroviny
    mléko 500ml
    hrušky 500g
    tvaroh 250g tučný
    jáhly 200g
    med 4lžíce
    vejce 3ks
    citrónová kůra 1lžička
    skořice 1lžička
    máslo 1plátek
Pokyny
  1. Jáhly přendáme do cedníku a spaříme 1 litrem vařicí vody.
  2. Poté je ještě propláchneme studenou vodou - je to kvůli tomu, abychom je zbavili případné hořkosti.
  3. Spařené jáhly dáme do hrnce, přidáme máslo, zalijeme mlékem a vaříme do měkka (pozor, ať se jáhly nepřipálí).
  4. Hrušky očistíme a nastrouháme (případně nakrájíme na malé kousky).
  5. Uvařené jáhly necháme zchladnout.
  6. Přidáme do nich tvaroh, žloutky, koření - vanilku, skořici a citronovou kůru a med. Zamícháme.
  7. Bílky vyšleháme na pevný sníh a opatrně vmícháme do směsi.
  8. Na dno pekáče dáme 1/2 ochucených jáhlů, na ně nastrouhané/nakrájené hrušky- můžeme je ještě posypat trochu skořice, případně přidat ořechy.
  9. Na hrušky rozprostřeme zbytek ochucených jáhlů.
  10. Pečeme v troubě na cca 180 °C, aby byl nákyp hezky zlatý.

Rostlinné části - jako slupky od hrušek patří nejlépe na náš kompost, pokud jej nemáme, pak do sběrných nádob na bioodpad.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*