Polotovary – nakupujeme

Polotvary

 

Nákup kvalitních polotvarů

Při nákupu polotovarů je důležité jaké polotovary nakupujeme, zda chlazené, mrazené nebo suché a konzervované. A podle toho s nimi také manipulujeme.

V případě nákupu chlazených polotovarů je důležité, zejména v letních měsících, dodržení chladírenského řetězce. Cesta z obchodu by měla být co nejkratší a poté bychom měli polotovary ihned uložit do lednice.

Mrazené polotovary

Důležité je dodržení mrazírenského řetězce, při transportu domů využití např. termotašek, zejména v letních měsících a uložení do mrazáku ihned po příchodu domů.

Suché polotovary

Různé směsi, instantní výrobky atd. zde je nutno si dávat pozor na možné poškození obalu. Při cestě domů je nutno si dát pozor na to, aby nedošlo k navlhnutí a tím poškození výrobku.

Polotvary

 

Podle čeho vybírat polotvary

Při nákupu polotovarů vždy je třeba posoudit celkový vzhled nakupovaného výrobku, a zda nám jeho technologické zpracování vyhovuje. Do tohoto hodnocení lze zahrnout senzorické vlastnosti potravin (vzhled, vůně, konzistence popř. chuť).

Poté jsou důležité údaje o složení uváděné na obale.

Polotovary jsou snadno dostupné v supermarketech, minimarketech, na čerpacích stanicích, jako doplňkový prodej v obchodech s denním tiskem apod. Snažme se vždy nakupovat pouze tam, kde je prostředí čisté a odpovídající skladování a uchovávání potravin.

Polotovary dle druhu

  • Masné
  • Bezmasé
  • Suché v prášku
  • Nápoje v prášku

Polotovary dle trvanlivosti

  • Chlazené polotovary mají trvanlivost většinou pár dní až týden.
  • Mrazené polotovary mají trvanlivost většinou kolem jednoho roku.
  • Suché polotovary a konzervy mají trvanlivost i několik let.

Polotvary

Dostupnost polotvarů

Při nákupu je třeba si dávat pozor na dobu spotřeby daného polotovaru. Dále je třeba věnovat pozornost udaným skladovacím podmínkám. Jen výrobce nejlépe ví, jak daný polotovar skladovat, aby si zachoval své původní a námi požadované vlastnosti.

Velmi důležitá je také kontrola neporušenosti obalu a kontrola celkového vzhledu polotovaru.

PolotvaryBalení a informace polotvarů

Z obalu polotovarů byste měli vyčíst:

  • název potraviny
  • název výrobce, dovozce
  • při dovozu zemi původu
  • hmotnost / přípustné hmotnostní odchylky od deklarované hmotnosti
  • dobu spotřeby
  • skladovací podmínky
  • zmrazené produkty po rozmrazení znovu nezamrazovat
  • složení potraviny
  • výživovou hodnotu

Údaje musí být uvedeny samozřejmě v českém jazyce.

 

Polotvary

Rizika nákupu polotvarů

Při nákupu je třeba si dávat pozor na dobu spotřeby daného polotovaru. Dále je třeba věnovat pozornost udaným skladovacím podmínkám. Jen výrobce ví nejlépe jak daný polotovar skladovat, aby si zachoval své původní a námi požadované vlastnosti.

Velmi důležitá je také kontrola neporušenosti obalu a kontrola celkového vzhledu polotovaru.

0 komentářů u „Polotovary

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    *