Encyklopedie potravin: Nealkoholické nápoje

V kuchyni

Současný trh nabízí širokou škálu nealkoholických nápojů. Mezi ně řadíme ty, které obsahují maximálně 0,5 obj. % etanolu. Nealkoholické nápoje jsou vyrobeny zejména z vody, ovocných či zeleninových šťáv, sladidel a dalších látek, některé z nich jsou dosycovány oxidem uhličitým.

V posledních letech jsou čím dál více oblíbené ovocné limonády s obsahem ovoce, případně bylin či jiných přírodních surovin, které jsou často laicky označovány jako “domácí”. Taktéž se těší velké oblibě fresh džusy, které si snadno můžeme připravit i doma. I když jsou svým složením zdraví prospěšné, je potřeba myslet na velký obsah přirozeně se vyskytujících cukrů, které jsou součástí použitého ovoce.

Proto je důležité to s konzumací ovocných šťáv nepřehánět a pokud je máme velmi rádi a dopřáváme si je často, je dobré si je ředit. Dalším nápojem dnešní doby jsou smoothies. Jedná se o jakési koktejly připravené z různých druhů ovoce či dokonce zeleniny a s přídavkem dalších složek, nejčastěji mléka či obilných nápojů, často doslazované medem či rostlinnými sirupy (například agávovým či javorovým).

Výhodou všech těchto v současné době moderních nápojů je, že neobsahují tzv. éčka, či jen velmi výjimečně a v malém množství. Spotřeba nealkoholických nápojů v ČR dosáhla svého maxima v roce 2008, kdy bylo na osobu spotřebováno přibližně 300 litrů, od té doby je spotřeba v mírném poklesu.

0 komentářů u „Nealkoholické nápoje

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    *