Encyklopedie potravin

Pokud rádi vaříte, zkoušíte nové recepty, zajímáte se o novinky ze světa potravin a nejste lhostejní ke třídění odpadů, tak jste tu správně!
Při skladování bychom se měli řídit doporučením od výrobce, které by mělo být uvedeno na etiketě. Skladovací podmínky jsou odvislé zejména dle použité technologie výroby a způsobu konzervace.
Obecně by se nealkoholické nápoje měly skladovat ve vzdušných a dobře větraných místnostech pokud možno bez přístupu světla.
Doporučená teplota 2°C- 15°C, konzervované výrobky 2°C – 20°C a relativní vlhkost nejvýše 70%.
Po otevření balení by se nápoj měl skladovat v chladu a spotřebovat by se měl do 3 dnů. Opět se ale řídíme doporučením výrobce.
U skladování nealkoholických nápojů bychom si měli dát pozor zejména na to, aby nealkoholické nápoje nebyly vystaveny přímému slunečnímu záření. Neboť sluneční záření způsobí rychlejší průběh chemických procesů v nápoji, zvýšení teploty nápoje případně může mít za následek pomnožení nežádoucích mikroorganismů.
To je potřeba zohlednit např. u automatů na vodu, které jsou často nevhodně umístěné a nepřikryté. Ve vodě pak dochází k pomnožení řas nebo bakterií.
Je třeba si uvědomit, že některé obaly jsou částečně propustné pro těkavé sloučeniny, které kontaminují obsah v obalu. Neskladujeme tedy nápoje společně s takovými látkami.