Jeřabiny – lahodný elixír podzimu


Určitě jste si nemohli nevšimnout barevných bobulek jeřabin, které k podzimnímu koloritu bezesporu patří. Ty se mohou velmi snadno a prakticky využít v domácnosti při přípravě marmelád, sirupů, omáček, čajů nebo třeba tinktur. Zkuste některý z našich receptů a vychutnejte si tyto zdravé plody v podobě, která vám nejvíc zachutná.

^93C5475A7C43C1460A430CA0CA2FD158D767B22EF2310D2428^pimgpsh_fullsize_distr copy 2 (2)Druhy jeřabin

Než začneme vyzdvihovat přednosti jeřabin, je třeba si osvětlit fakt, že existuje velké množství druhů plodů jeřábu (80-100 druhů). Mají širokou škálu barevnosti, najdeme mezi nimi paletu od oranžové přes tmavě červenou až po černou. Ne všechny jsou ale jedlé, v našich podmínkách jsou nejznámějšími Jeřáb ptačí a Temnoplodec černoplodý (známý jako černá jeřabina nebo arónie). Od sebe je poznáte jednoduše, plody těch prvních jsou zářivě oranžové a ty druhé temně modré. Typické pro jeřabiny je, že po vysazení stromů si na jejich plody počkáme, plodí totiž nejdříve v desátém roce života. Na druhou stranu dlouho nám vydrží, některé dosáhnou stáří až 120 let. Ačkoliv jsou jeřabiny vynikající a zdravou pochoutkou, která se jen musí umět připravit, rostou poslední roky bez povšimnutí všude kolem nás a pochutnává si na nich hlavně ptactvo, pro které je zdrojem vitamínů a cukrů.

Pro zdraví

Plody těchto stromů jsou přímo nabité vitamínem C, kromě toho v něm najdeme také další vitamíny, organické kyseliny, pektiny, jód, rutin, flavonoidy, minerály, karoteny a cukry. Ty ocení zejména diabetici, protože z nich se vyrábí sladidlo Sorbit. V černé jeřabině navíc kromě jiného nalezneme vitamín P, který je důležitý pro zpevňování cévní stěny. Obecně se dá ale říct, že jsou jeřabiny vážně elixírem, nejenže pozitivně ovlivňují funkci štítné žlázy, ale používají se také při léčbě močového ústrojí. Ale to není všechno, dají se použít na detoxikaci, dokáží snížit hladinu cholesterolu a krevního tlaku. Dokonce si umí poradit i se stresem, a je dokázáno, že jsou výjimečnými pomocníky při boji s některými nádory, křečovými žílami a hemeroidy, ale také s menstruačními potížemi. Ekzematici ocení zejména účinky jejich květů. Pozor: Ve velkém množství mohou jeřabiny vyvolat průjem nebo zvracení.

Jak v kuchyni

Jeřabiny můžeme sbírat od konce srpna do listopadu (různé druhy dozrávají postupně). Pro skladování je ideální je rovnou usušit, nebo zavařit (skvělá je kombinace s jinými ovoci např. hruškami). Z čerstvých plodů, ale můžeme vyrábět také marmelády, sirupy, alkoholické nápoje nebo džusy. Ty se nejčastěji míchají s jinými ovoci.

Vyrobte si super rychlou jeřabinovou omáčku! Plody poduste, propasírujte a osolte. Do směsi přidejte smetanu a vařte do zhoustnutí.

 

Jeřabinový kompot

Omyté jeřabiny zalijeme teplým cukerným roztokem (0,5 – 1 kg cukru na litr vody), promícháme a necháme odpočinout do druhého dne. Po té standardně rozdělíme do sklenic a zavaříme. Jeřabinový kompot můžete využívat také jako náhražku brusinek při přípravě masa.

 

Čaj z černé jeřabiny

Čerstvé jeřabiny necháme 5 minut vylouhovat, potom jej promícháme a částečně se snažíme kuličky rozmáčknout. Znovu uzavřeme a ještě 5 minut vylouhujeme. Pak čaj znovu promícháme a trochu rozmačkáme. Čaj z černé jeřabiny podáváme horký. Ozdobíme plátkem nebo spirálkou citronu a kuličkami černé jeřabiny.

Jak se suší jeřabiny

Pro sušení se je třeba vybírat pouze zralé plody, ale je třeba si dávat pozor, protože pokud bychom se sběrem čekali dlouho, může se stát, že nám strom očešou ptáci. Před sušením si plody důkladně omyjeme a poté povaříme ve vodě 15 – 20 minut. Vodu slijeme, do jeřabin přidáme větší množství cukru a necháme přes noc prosladit. Druhý den jeřabiny usušíme v troubě.

Jeřabinová tinktura

Pomáhá ženám při klimaktériu. Jedním litrem vodky zalejeme hrnek rozdrcených čerstvých plodů a necháte 2 týdny odstát na tmavém místě v pokojové teplotě. Po dvou týdnech stačí jen přecedit a je hotovo! Tinktura se užívá po 1 ČL 3x denně.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*